MĂSURI DRASTICE DE PROTECŢIE

0
34

Zone de protecţie şi de supraveghere, extinse, ce includ şi municipiul Buzău, instituite de autorităţi, după apariţia focarului de pestă porcină africană, la Vadu Paşii. În paralel se desfăşoară o anchetă pentru a fi identificată sursa virusului şi a fost adoptat un plan de măsuri .
Municipiul Buzău intră în zona de protecţie instituită de autorităţile sanitar veterinare, după confirmarea focarului de pestă porcină africană în comuna Vadu Paşii, ceea ce implică o serie de restricţii. Inspectorii DSV, monitorizează însă o zonă foarte întinsă din judeţ pentru a limita, pe cât posibil evoluţia bolii.
Ca urmare a situaţiei create, reprezentanţii DSV urmează să realizeze recensământul animalelor din zona Vadu Paşii, iar transportul porcilor este strict interzis. Restricţia nu se aplică transporturilor pe căile rutiere sau feroviare în condiţiile în care tranzitează, fără oprire zona focarului. Totodată, în zona de protecţie, cei care cresc porci sunt obligaţi să îşi amenajeze în gospodării, zone de dezinfectare, individuale. Important este însă, spun medicii veterinari ca proprietarii de animale să sesizeze imediat autorităţile dacă au cea mai mică suspiciune de îmbolnăvire.
În perioada imediat următoare, inspectorii sanitar-veterinari, cu sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei, vor institui un sistem de monitorizare, permanent, pentru cel puţin 15 zile de la ultima situaţie de criză apărută la Vadu Paşii. Prin aplicarea acestor măsuri autorităţile încearcă să evite măsura exepţională a uciderii preventive a porcilor, ce poate fi luată în cazul apariţiei mai multor focare secundare.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ