MĂSURI SPECIALE, ÎN CENTRELE PENTRU BĂTRÂNI

0
24

Autoritățile județene au decis noi măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, după ce numărul de îmbolnăviri în căminele pentru bătrâni a crescut semnificativ. Una dintre măsurile urgente, adoptate la propunerea Direcției de Sănătate Publică este revenirea la programul din perioada stării de urgență pentru personalul centrelor de asistență socială.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău, s-a întrunit, marți într-o ședință extraordinară ce a avut pe ordinea de zi măsuri menite să prevină îmbolnăvirile COVID-19 în rândul beneficiarilor din centrele sociale din județul Buzău. Direcția de Sănătate Publică Buzău a făcut o analiză amănunțită și a constatat că, în urma testărilor efectuate în ultima lună la nivelul centrelor rezidențiale de asistență socială, se constată o creștere importantă a numărului de cazuri confirmate pozitiv atât în rândul personalului de îngrijire, cât și în rândul beneficiarilor. În prezent, există 3 focare active în cămine de asistență pentru persoane vârstnice. Ancheta epidemiologică efectuată de către DSP a stabilit că infectarea s-a produs prin reluarea activității personalului sau a interacțiunii cu persoane venite din zone cu risc epidemiologic. Cu toate măsurile uregente dispuse de DSP, având în vedere gradul mare de contagiozitate, precum și patologia preexistentă a asistaților din aceste centre, este aproape imposibil de limitat răspândirea virusului.
În acest context epidemiologic, DSP a transmis către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență propunerea prin care programul de lucru al angajaților centrelor de asistență socială să fie identic cu cel avut în perioada stării de urgență. În cadrul ședinței extraordinare a CJSU a fost adoptată hotărârea care prevede:
“Măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor pe o perioadă de 14 zile, urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezența personalului în centru asigurându-se în ture sau schimburi.”
O situaţie, cu adevărat gravă este cea ce la centrul pentru persoane vârstince de la Costești unde 23 de bătrâni şi 10 angajaţi au fost confirmaţi cu coronavirus. Instituţia a fost declarată focar de COVID-19. Dintre cei 23 de bătrâni diagnosticaţi, 3 au murit, iar restul sunt internaţi în Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ