MEDALII PENTRU GLORIA LA FESTIVALUL INTERNATIONAL DE ȘAH

0
76

În perioada 16 – 17 noiembrie, Slobozia a fost gazda Festivalului Internațional de Șah Satori, eveniment aniversar al clubului din localitatea ialomițeană, care a marcat 25 de ani de existență în peisajul sportiv.
SCM Gloria Buzău a deplasat la Slobozia o delegație formată din 19 sportivi, sub coordonarea antrenorului Federatiei internationale de sah Christiansen Sava. In cadrul acestui eveniment de mare importanta din lumea sportului mintii, la Centrul Cultural „Ioan Perlea”, și-au dat întâlnire 370 de sportivi, reprezentând 4 națiuni, aceștia fiind repartizați în opt secțiuni de concurs, în funcție de vârstă și nivel de competență.
Secțiunea U2200, unde au fost înscriși sportivi având coeficientul ELO cuprins în intervalul 1801 – 2200, a reprezentat zona unde s-au concentrat cei mai valoroși sportivi participanți. Coeficientul ELO a fost inventat de profesorul american de fizica de origine maghiara, Arpad Elo , urmat cu mici imbunatatiri aduse in 1950 de scotianul Kenneth Harkness , un fost director al Federatiei Americane de Sah intre anii 1952-1960 .
Pana in prezent , cel mai mare coeficient ELO este detinut de celebrul Gary Kasparov inca din 2000 , cand ocupa prima pozitie cu 2851 puncte . Dupa retragerea neoficiala a acestuia , cel mai mult s-a apropiat americanul John Wright cu un coeficient de 2783 puncte .
Asadar la seciunea U2200, Gloria a fost reprezentată de către Cosmin Nedelcu (2143), Daniel Done (2008) și Ștefan Berechet (1862), fiecare dintre ei cu propriile obiective de performanță.
Arătând un joc foarte sigur, în special cu piesele albe, cu care a câștigat toate partidele disputate, Ștefan a infirmat calculele hârtiei, care îi oferea șansa 21, conform listei de start, terminând competiția la egalitate pe locurile 4-7 cu 4 puncte din 6 posibile, prestație care i-a asigurat și locul 3 în ierarhia sportivilor U2000.
La a doua secțiune valorică, U1800, unde au fost înscriși sportivi având coeficientul ELO cuprins în intervalul 1800 – 1401, am aliniat la start trei reprezentanți tineri, cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani, care s-au înfruntat cu adulți experimentați.
La prima apariție în culorile Gloriei, Robert Sava (1609), liderul generație 2010 la nivel național și principalul favorit la cucerirea aurului pentru categoria sa de vârstă în 2020, a arătat un joc foarte solid, terminând competiția cu o singură înfrângere din 6 runde.
Prestații bune au avut atât Răducu Ciulic (1496), cât și Adrian Popescu (1450), care au etalat un joc matur pentru vârsta lor împotriva unor sportivi cu ștate vechi pe eșichier.
Secțiunea U1400 a adus Gloriei și două medalii prin Luca Crăciun (1331), care a obținut argintul în clasamentul general, și prin Beatrice Hristea (1325), o nouă achiziție a clubului, care la debut a fost recompensată cu bronz în ierarhia fetelor.
Performanțele sportivilor buzoieni au clasat Gloria între primele trei în ierarhia echipelor care și-au trimis reprezentanții la Slobozia și dau încredere pentru reprezentarea cu succes în viitoarele întreceri șahiste din calendarul oficial.

REPORTER ALEXANDRU NICOLAE
IMAGINE SCM GLORIA BUZAU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ