MESERIA, BRĂȚARĂ DE AUR

0
338

”Meseria e brăţară de aur” spune o vorbă din bătrâni. Şi foarte actuală, dacă ne gândim la cât de greu este să găsim un meseriaş bun, priceput şi onest care să ne ajute, fie să renovăm apartamentul, să aranjăm tâmplăria, sau să reparăm mașina. Tinerii sunt tot mai puţin atraşi să urmeze o şcoală de meserii, iar conform unui studiu, doar 12% dintre români ar recomanda unui tânăr să urmeze o şcoală profesională. Şi atunci, unde mai găsim în ziua de azi un meseriaş bun? Chiar în aceste condiții, în care cei mai mulți absolvenți își doresc un loc de muncă confortabil, la un birou, sunt și tineri care vor să învețe o meserie. Puțini, dar sunt. Pe Iulian, proaspăt absolvent al Colegiului Tehnic din Buzău, l-am găsit lucrând la atelierul auto unde a făcut practică pe timpul şcolii. Pentru că a dat dovadă de seriozitate și dorința de a învăța, acesta a fost angajat imediat după terminarea studiilor. Are planuri mari de viitor, un viitor pe care nu îl vede în altă parte decât în țara lui.
Încă din anul 2015 la atelierul auto al lui Dumitru Găinușă, fost cadru militar, au fost câte șapte opt elevi pe zi, în practica de producție. Aici elevii învață meseria pas cu pas, iar dacă dau dovadă de seriozitate rămân sub aripa protectoare a proprietarului. E nevoie de serizitate și determinare, spune el!
Şi Georgian un elev silitor, care a trecut anul trei la Colegiul Agricol promite că o să înveţe meseria ca la carte. Își dorește ca după terminarea studiilor să rămână angajat la service-ul auto.Prin puterea propriului exemplu, Răzvan, administratorul service-eului a renuțat la facultatea de Drept pentru a face cea ce ii place cel mai mult. Tânărul susține că prin pași mărunți, dar hotărâţi se ajunge la performanță.
Valentin, șeful atelierului, susține că răbdarea este marea problemă a tinerilor, însă practicanții care își doresc cu adevărat să înveţe meserie trebuie să aibă răbdare și chemare.
Deci, viitorul sună bine la acest service auto. Voința și dorința de a ajunge meseriași, face diferența între cei care vor ajunge cu adevărat buni și cei care nu vor putea fi mai mult decât mucitori necalificați. Beneficiile sunt de ambele părți în situația în care acești elevi rămân angajați la locul unde fac practică.
Conform Inspectoratului Școlar Buzău, la nivelul judetului, în jur de 1330 de locuri au fost disponibile la școlile profesionale și învățământul în sistem dual, pentru absolvenții promoţiei 2020. Aproximativ 1000 de elevi au optat la școala profesionlă sau învăţământul în sistem dual. La acest moment mai sunt libere 306 locuri din care 15 la forma de școală profesională.
Conform Institului Naţional de Statistică, numărul elevilor care au absolvit o școală profesională sau un liceu tehnic, este de trei ori mai mic în comparație cu anii 90. Drept urmare, meseriașii se caută, iar tinerii absolvenți trebuie să înteleagă că meseria este brățară de aur.

Iuliana Sârbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ