MEȘTEŞUGUL POPULAR, O ARTĂ CARE RENAȘTE

0
239

Artiștii populari nu sunt pe cale de dispariție. O dovedesc cele trei generații de creatori populari, Camelia- bunica, Andreea-fiica și Teodora -nepoata. Reprezintă Asociația Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău, care a reușit să păstreze tradițiile strămoșești şi, mai mult le transmite din generație în generație.
Sunt și pesoane care vor ca meșteșugul tradiţional să nu se piardă în negura timpului. Pe doamna Camelia am găsit-o la atelierul de creație al Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău . Ne povestește cum a renunțat la confortul dintr-o țară străină, acum aproape opt ani, pentru a crea pe meleagurile natale minunății, cu propriile mâini. După ce s-a înscris la Școala de Arte, sub tutela Ameliei Papazissu, ea a învățat arta țesutului pe războiul vertical.
Cu origini în Vrancea ,doamna Camelia povestește cu emoție cum a furat meseria de la bunica ei.
Acum lucreză de zor la o trăstuță pe care vrea să o dea cadou unei persoane dragi. Ne explică cum un fir de ață ajunge o frumosă trăistuță.
Pe lângă pasiune pentru țesut , Camelia crează cu migală frumoase obiecte ce pot fi oferite cadou celor dragi, de la cercei, până la frumoase coliere. Pentru că se apropie 1 Martie, a pregătit mărțisoare .
Fiica, Andreea, a învățat meserie de la ea și este foarte mândră că i-a moștenit harul. Alături de mama și fiica ei, țesea la un covoraș
Andreea folosește culori blânde și simboluri muntenești care încălzesc ochii privitorului .
Andreea se poate numi o femeie polivalentă. Ei îi place să activeze în mai multe domenii :pictură, muzica,învățământ, dar, de departe, rolul de mama este cel mai important. Pe lângă toate acestea își face timp să lucreze și la covoraș.
Alături de cele două, vine din urmă Teodora. Dacă alte fetițe, la vârsta ei, stau pe calculator sau se joacă cu păpuși, Teodora își ajută mama și bunica la țesut. Ea lucrează de zor la un mini covoraş pe care îl va dărui celei mai bune prietene. Așadar, viitorul în arta populară este asigurat.
În prezent, odată cu dezvoltarea tehnologiei, care a permis producția mai rapidă și la scară largă a obiectelor care erau realizate manual, activitatea meșterilor populari este mult mai restrânsă decât odinioară. Există, însă, mai multe asociații ale meșterilor populari, care susțin comunitatea de artizani și dezvoltarea meșteșugurilor. Asociația Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău s-a înființat în anul 2018 și reunește circa 42 de membri. Din 18 ianuarie asociația are și un loc în care meștesugarii buzoieni își expun creațiile . Aici totul este făcut cu talentul artiștilor buzoieni, de la costume populare, ii, linguri de lemn, articole de olarit, până la creații din in, borangic sau bumbac. Fiecare a lăsat o particică din sufletul său în obiectele pe care le-a ceat.
Cea mai mare dorință a meștesugarilor din asociație este un spațiu al lor unde să își poată instala un atelier în cadrul căruia să își desfășoare activitatea . Totodată, aici pot învăța și tinerele generații o artă ce nu trebuie lăsată să se piardă.
NICOLETA UNGUREANU -PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI-27,36…28,10
Urmele artizanatului românesc se pierd în trecut, în epoci care au modelat abilitățile omului de a se adapta la natură, la pericole, climă, religie sau organizări ale comunității. Odată cu evoluția omului, obiectele pe care mâna sa le-a creat s-au perfecționat și au căpătat, pe lângă atributele practice, și atribute decorative și estetice.

Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ