Mici, shaorma și ciorbe… cu etichete

0
112

De la 31 martie, restaurantele vor găti și calcula
Directiva europeană care vizează restaurantele, braseriile, pizzeriile, unitățile de tip fast-food, cofetăriile ori patiseriile va intra în vigoare la sfârșitul lunii martie 2023. Toate aceste unități, incluzând și barurile, berăriile,cafenelele sau unitățile care organizează evenimente vor trebui să întocmească noi meniuri în care consumatorii să citească toate ingredientele preparatelor și cantitatea lor, aditivii sau E-urile și valorile nutriționale.
Nutriționiștii sunt de părere că noua reglementare vine în întâmpinarea acelor consumatori care suferă de diverse afecțiuni sau alergii.
Pentru managerii tuturor acestor firme din domeniul alimentației publice și catering, noua directivă europeană le va pune la încercare cunoștințelele de matematică, poate și ceva chimie. Vor trebui să calculeze cantitățile pentru fiecare ingredient și sortiment de produs în parte. Există și varianta angajării unor specialiști.
Nerespectarea noilor prevederi ar putea atrage sancțiuni de la 5000 de lei până la închiderea temporară sau definitivă a unităților de alimentație publică. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și care să nu fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă podus, pe un panou sau meniu. Pentru asigurarea informării consumatorilor la vânzarea directă (inclusiv unitățile drive-in), se utilizează listele meniu, dar pot fi folosite și sistemele digitale de afișare prin panouri ori ecrane, precum și codul QR, iar personalul de deservire trebuie să asigure informarea consumatorilor ca urmare a solicitării acestora. La vânzarea la distanță, informațiile trebuie să se regăsească atât pe website-ul operatorului economic, cât și pe eticheta de preț sau ambalajul de transport.
La comenzile plasate telefonic, în cazul în care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie să răspundă la solicitările consumatorului privind informațiile despre produs

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ