De mai bine de trei luni sportul este pe tușă, iar campionii au fost nevoiţi să se adapteze noilor reguli impuse de pandemia de Covid-19. Oficialii Ministerului Tineretului şi Sportului, au declarat că momentul reluării competiţiilor sportive, întrerupte de pandemia de coronavirus, este departe. În acest context, în care competiţiile sportive sunt oprite, iar facilităţile de antrenament sunt închise, sportivii sunt nevoiţi să respecte restricţiile.
Așa era anii trecuți la concursurile internaționale, când echipa lui Gabi Frățilă, antrenor de karate, câștiga locul I. Astăzi, o liniște apăsătoare domină sala în care el își antrenează copii. De mai bine de trei luni, sportul, la toate nivelurile este înghețat, iar sportivii trebuie să se adapteze noilor vremuri, vrând, nevrând. Cei mai afectați sunt, cu siguranță, micii camipioni, care duc dorul competițiilor, acestea fiind unica lor șansă de a-și arăta potențialul.
Chiar și în aceste condiții vitrege, antrenorul de karate Gabi Frățilă a încercat să se adapteze, soluția fiind, antrenamentele on-line. Însă, la acest sport, antrenorului îi este foarte greu să comunice cu elevii, pentru că fiecare mișcare contează, iar copii ar fi putut învăța greșit tehnicile.
De remarcat este faptul că majoritatea micilor sportivi sunt responsabili, iar pandemia nu ia împiedicat să iși continue amtrenamentele, acasă, cu specificații clare de la antrenor. De exemplu, Eduard Oprea, un puști de numai opt ani, este elevul care s-a antrenat în fiecare zi, acasă.
După 15 iunie restricțiile s-au relaxat, însă, asta nu reprezintă automat şi relansarea competiţiilor sportive. Entuziasmul sportivilor este temperat de autori¬tăţi, care solicită în continuare ca toate părţile să aibă răbdare. Este, însă, permisă practicarea tuturor sporturilor individuale în aer liber, cu asigurarea măsurilor de protecţie sanitară. Gabi Frățilă, încearcă să readucă potențialul copiilor din club prin pași mici, dar siguri. Antrenamentele în aer liber sunt o soluție benefică, respectând, bineînțeles toate prevederile legte de distanțare fizică și igienă.
Cu dorul de competiții și cu gândul la trofeele ce îi așteaptă, sportivii înteleg că numai acceptând situația și adaptându-se la ea, pot trece cu bine peste această perioadă nefastă.
Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea