Mii de apartamente din municipiul Buzău riscă să rămână definitiv fără căldură și apă caldă. Din cauza datoriilor, societatea furnizoare de gaze a oprit livrarea către Ecogen Therm, care la rândul său, nu a mai putut furniza agent termic către Regia Autonomă Municipală. Acum, reprezentanții Ecogen intenționează să declare insolvența societății, ceea ce înseamnă că miile de apartamente din municipiul Buzău, racordate la sistemul centralizat de încălzire, vor rămâne fără căldură și apă caldă.
Problema furnizării de căldură în municipiul Buzău se complică. După ce, la începutul lunii aprilie, societatea Ecogen Therm a oprit furnizarea de agent termic către Regia Autonomă Municipală, acum există riscul ca miile de buzoieni racordați la sistemul centralizat să rămână și fără apă caldă, chiar în sezonul de vară. Din cauza datoriilor acumulate la furnizorul de gaze, societatea a decis sistarea livrării către Ecogen Therm, care, la rândul său, nu a mai putut livra agent termic către Regia Autonomă. Din 2 aprilie, cele 11 mii de apartamente racordate la sistemul centralizat au rămas fără căldură. Îngrijorător este că, în acest moment, problemele par să se agraveze, mai ales că Ecogen Therm intenționează să intre în insolvență.
În aceste condiții, dacă Ecogen va intra în insolvență, furnizarea agentului termic către RAM va fi stopat definitiv. Practic, cele 11 mii de apartamente din municpiul Buzău, racordate la sistemul centralizat, vor rămâne și fără căldură, și fără apă caldă.
Astfel, Primăriei nu îi rămân prea multe soluții. Municipalitatea și-a propus ca, până la începutul anului școlar viitor, toate unitățile de învățământ din municipiu să fie dotate cu centrale termice. Pentru apartamente, se vor pune în funcțiune câteva puncte termice, însă și aici există probleme.
Primăria încearcă totuși să împiedice insolvența Ecogen Therm. Consilierii locali au fost convocați în ședință extraordinară pentru a acorda un mandat unui reprezentant al Primăriei în Adunarea Generală a Acționarilor Ecogen, care să dea un vot negativ în ședință. Numai că muncipalitatea nu este acționar majoritar, deținând doar 5,10% din acțiunile Ecogen.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA