MINIMENTA, ACLIMATIZATĂ LA BUZĂU

0
198

O nouă specie a fost, recent aclimatizată la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Este minimenta, o plantă aromatică decorativă, dar care poate fi folosită și cu rol alimentar și medicinal.
Parfumate, dar și plăcute la vedere, plantele aromatice sunt perfecte pentru decor, iar pe lângă acesta, pot fi folosite și în scop alimentar sau medicinal. Specia pe care cercetătorii Stațiunii Legumicole Buzău o studiază de aproximativ trei ani este minimenta, o plantă cu multiple roluri: decorativ, odorizant, alimentar și medicinal. Recent, aceasta a fost aclimatizată în cadrul Stațiunii de Cercetare Legumicole Buzău.
Minimenta este o microplantă înrudită cu izma. Se răspândește cu ușurință, formează imediat rădăcini și se extinde. Minimenta are funzele mai mici față de mentă și formează un strat dens, verde, în jurul ghiveciului în care este cultivată. Imediat ce este plantată, formează un covor verde, aceasta dacă îi permite terenul. Minimenta are multiple roluri. Poate fi folosită decorativ, dacă este cultivată într-un ghiveci cu pământ umed și așezat într-un loc umbrit. Un alt rol este cel alimentar, dacă este folosită proaspătă. Frunzele sale emană un miros aromatic, specific, iar gustul acestora este răcoritor și ușor înțepător. De asemenea, la fel ca și izma bună, minimenta are proprietăți medicinale, pentru acestea folosindu-se frunzele și partea aeriană în totalitate. Poate fi folosită în ceaiuri, extracte sau uleiuri. Frunzele de mentă conţin o cantitate mare de uleiuri volatile, substanţe polifenolice, taninuri, flavonoizi şi principii amare. Uleiul volatil din mentă este compus din mentol, mentonã, mentofuran, carvacrol, timol. Datoritã conţinutului său în uleiuri volatile este mult folosit nu doar ca medicament, ci şi ca aromatizant în industria cosmeticã şi alimentarã.
De asemenea, dintre compușii săi, mentolul produce o uşoarã anestezie a mucoasei gastrice, motiv pentru care preparatele din mentã au acţiune antiemeticã. Menta stimuleazã secreţia şi eliminarea bilei datoritã prezenţei compuşilor flavonoizi. Menta mai are proprietãţi antifermentative, dezinfectante – datorate în principal taninurilor – precum şi proprietãţi spasmolitice. Mentolul aplicat local are efect antiseptic, analgezic şi decongestionant al cãilor respiratorii. Existã unele studii care aratã că mentoluldin mentă are proprietăţi anticancerigene.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ