MINIMUM 20 DE ANI DE ÎNCHISOARE

0
338

Magistrații au decis să mențină măsura arestului preventiv pentru Cosmin Dan, tânărul din Buzău care a ucis-o prin incendiere pe Valentina Nica. Acesta va sta după gratii până la soluţionarea cauzei. Ucigaşul Valentinei Nica a fost trimis în judecată la mijlocul lunii iunie, pentru omor calificat cu premeditare.
Dosarul celei mai mediatizate crime din ultimii ani în Buzău se derulează pe repede înainte. Instanța de camera preliminară a constatat, la primul termen, legalitatea sesizării instanței, a competenței instanței, legalitatea admi¬nistrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală și a dispus începerea judecății dosarului în care Cosmin Dan, ucigașul Valentinei Nica, a fost trimis în judecată pentru omor calificat, cu premeditare.
”(…), menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Dan Cosmin Mihai, aceasta fiind legală şi temeinică. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, este soluţia pronunţată în şedinţa camerei de consiliu.
Instanţa de cameră preliminară a dispus începerea judecăţii dosarului în care Cosmin Dan, ucigaşul Valentinei Nica, a fost trimis în judecată pentru omor calificat, cu premeditare. Părţi civile în cauză sunt mama fetei, Milica Dodan, tatăl tinerei, Iulian Nica, şi Asociaţia de Proprietari de care aparţine blocul unde se află apartamentul în care fata şi-a găsit sfârşitul. Cosmin Dan se află în arest din luna februarie 2019, fiind reţinut la scurt timp după ce şi-a omorât prin incendiere fosta iubită, cu care se mai întâlnea ocazional.
Crima s-a produs pe 23 februarie 2019. Enervat că Valentina Nica ar fi încercat să-i povestească iubitei oficiale despre relaţia lor, Cosmin Dan ar fi cerut ajutorul a doi prieteni, care i-ar fi adus o sticlă cu benzină. Unul dintre complici s-ar fi speriat după ce a văzut că tânărul era serios şi chiar îi dădea foc Valentinei. Celălalt, însă, ar fi asistat la toată scena. Fata nu a mai putut fi salvată. Necropsia a arătat că Valentina Nica era vie în momentul în care focul s-a aprins şi a murit în chinuri groaznice. Procurorii şi-au concentrat ancheta penală doar pe Cosmin, autorul omorului, deşi erau indicii că în apartament ar mai fi fost alţi patru tineri, între care şi Anisia, prietena inculpatului din momentul crimei. Unul dintre cei doi amici care i-au adus bidonul cu benzină ar fi fost încuiat în baie, pe durata episodului de îmbrânceli şi certuri între Cosmin şi Valentina. După ce a stropit-o pe fată cu benzină şi i-a dat foc cu bricheta, Cosmin a fugit din apartament împreună cu Anisia, iubita lui, şi cu un puşti de 14 ani, martor şi el la scandal. Acesta din urmă s-a întors să îi descuie uşa prietenului uitat în baie, chiar înainte ca flăcările să cuprindă întreaga locuinţă. În timp ce ucigaşul şi prietenii săi fugeau pe scări, speriaţi, Valentina urla după ajutor, arzând de vie. Trei apeluri au fost date la 112: două de către prietenii lui Cosmin Dan, iar al treilea de către o vecină a Valentinei. Conform procurorilor, Valentina a murit în urma intoxicării cu monoxid de carbon şi a arsurilor, nefiind descoperite urme de violenţă. Unchiul victimei, Ion Dodan, declara, de asemenea, că medicul legist i-a spus că trupul fetei nu avea răni cauzate de lovituri. Din actul medico-legal rezultă că moartea victimei s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecinţa unor arsuri gradele II-IV, pe 100% din suprafaţa corporală, precum şi a intoxicaţiei acute cu monoxid de carbon. Leziunile traumatice, respectiv arsuri grad II-IV, susţin procurorii, s-au putut produce prin expunere la flacără şi au legătură de cauzalitate directă cu decesul. Fapta pentru care este acuzat Cosmin Dan se pedepseşte cu închisoare pe viaţă sau cu închisoare între 20 şi 25 de ani, în funcţie de împrejurările comiterii acesteia.

Denisa Irimia/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ