Mistreţ, cu pestă porcină, pe un fond de vânătoare

0
102

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Buzău. Este vorba despre un mistreţ care a fost împuşcat în timpul unei partide de vânătoare în zona grăjdana. Confirmarea a venit de la laboratorul de specialitate, iar serviciile veterinare au impus măsurile specifice pentru identificarea sursei şi împiedicarea răspândirii virusului.
Direcţia Sanitar Veterinară a anunţat că a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la un mistreț vânat pe fondul de vânătoare nr. 23 Grăjdana gestionat de A.J.V.P.S. Buzău. În urma confirmării diagnosticului, de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, autorităţile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării pestei porcine africane la porcul mistreț. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții. Totodată, o anchetă epidemiologică este în desfășurare şi se caută sursa virusului.
“Datele și informațiile culese, în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție Județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală”, a transmis Direcţia Sanitar Veterinară Buzău, printr-un comunicat de presă.
La această dată, pesta porcină africană în judeţul Buzău evoluează în 5 focare din exploatații non profesionale declarat în 3 localități respectiv, Orașul Pogoanele, satul Căldărăști, satul Cochirleanca și Valea Râmnicului. Mai grav, este faptul că, în mediul silvatic prezența virului a fost confirmată în 21 cazuri la mistreț pe raza a 10 fonduri de vânătoare. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ