Miting aviatic de excepție la Boboc! Și soarele s-a bucurat

0
197

Sîmbătă aerodromul de la Boboc a găzduit un nou episod al poveștii pe care piloții Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene “Aurel Vlaicu” ne-o prezintă an de an pe albastrul cerului. Mulți buzoieni au ratat în acest an mitingul aviatic din pricina avertizărilor meteo și la fel de mulți au ignorant prognozele fiind martorii unui eveniment pe cinste. Preț de patru ore pe cer soarele a strălucit printre cîțiva nori răsleți, la fel și piloții care au făcut un show în toată regula la manșa aparatelor de zbor. Programul activităților a fost deschis de prezentarea avionului Vlaicu II, monoplanul inventat de Aurel Vlaicu în anul 1911, urmată de lansarea parașutiștilor de la mare înălțime, care au purtat cu ei Drapelul României. Avioanele de transport militar, Hercules și Spartan au împresionat publicul prin statura și manevrabilitatea lor. Cele două aparate de zbor sunt folosite de militarii români în teatrele de operații cu succes, fiind pilotate indiferent de condițiile meteorologice. Unul dintre cele mai așteptate momente a fost simularea unui atac antiaerian și extragerea unui pilot catapultat, luat prizonier de insurgenți. Bateriile amplasate la sol pornesc un atac asupra avioanelor IAR 99 Șoim. La un moment dat un pilot este lovit, se catapultează dar este capturat în momentul în care atinge solul. În scurt timp zona de conflict este încercuită și survolată de avioane și elicoptere IAR 330 Puma iar la sol sunt trimise mai multe trupe în scopul de a-l salva pe pilotul catapultat. Urmează o scenă pe viață și pe moarte la sfîrșitul căreia prizonierul este recuperate iar insurgenții lichidați.
Show a strîns mii de buzoieni dar cei mai surprinși au fost evident cei mici.
Mitingul aviatic de la Boboc a adus în prim plan evenimente inedite și oameni dedicați aviației și armatei române. Printre piloții care au evoluat la manșa avioanelor IAR 99 s-a numărat însuși comandorul Nicolae Tănăsie care are peste 1100 de ore de zbor pe aeronave de tip MIG 21 Lancer, Cessna și F-16.
Dragostea pentru zbor nu cunoaște limite iar militarii români o fac de cele mai multe ori din pasiune. Ne-a demonstrat Oana Ardeleanu, care pilotează IAR 99 Șoim de mai bine de 10 ani. S-a ataşat atît de mult de avionul pe care îl pilotează încît nu îl va schimba cu un altul, ba mai mult doreşte să devină instructor. Nu i-a fost niciodată teamă de zbor ba din contră.
A fost un show aviatic desăvîrșit iar momentele emoționante nu au lipsit. Pentru unul din piloții Școlii de Aplicație, mitingul de sîmbătă a fost ultima ocazie de a se alfa la manșa unui avion. A atins vîrsta pensionării motiv pentru care, alături de comandorul unității, a evoluat pentru ultima dată într-un avion IAR 99. După aterizare, a fost primit cu flori, șampanie și multe îmbrățișări.
Evoluțiile MIG-urilor 21 Lancer și a nou intratelor în dotarea Aviației Române F-16, au fost anulate din pricina condițiile meteo care au împiedicat decolarea lor de pe aerodromul NATO de la Fetești.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ