MOARTE PREMATURĂ 

0
103

Un tânăr de 18 ani, elev în clasa a XII a la Colegiul Economic din Buzău a murit duminică dimineață pe patul de spital. Cel mai probabil acesta s-a stins în urma consumului unei supradoze de etnobotanice. Cătălin a fost adus în stare de șoc la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău, în ziua de miercuri, 17 ianuarie. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe adolescent, dar pentru scurt timp.

Starea tânărului era extrem de gravă, acesta prezentând multiple afecțiuni ca urmare a consumului de substanțe interzise.

După câteva zile, tânărul părea să dea semne că își revine. A avut însă o criză puternică ce l-a adus în stare comatoasă.

La școală, în clasa unde a învățat Cătălin atmosfera era una apăsătoare. Colegii săi, alături de diriginta clasei s-au adunat în jurul unei bănci pe care se afla poza lui Cătălin și câteva candele. O liniște apăsătoare te lovea din momentul în care intrai în clasă. Fețele plânse și triste, hainele negre și tăcerea păreau un zid aproape imposibil de pătruns. Pentru ei Cătălin era un tânăr plin de viață, care se gândea la viitorul său. Știau de problema sa și spuneau că el era conștient de riscul la care se expunea.

Toți își pun  întrebarea la care nu au găsit un răspuns și care părea pentru ei a fi una tardivă: De ce a avut această problemă cu consumul de etnobotanice? Ioana este de aceeași vârstă cu Cătălin. Au fost colegi de bancă o perioadă și erau apropiați. Totuși, cu timpul, el s-a distanțat și Ioana nu mai știa nimic despre viața tânărului în afara școlii.

Diriginta clasei spune că tânărul nu a venit la școală timp de două zile, ceea ce a făcut-o să-i sune pe părinții lui Cătălin. Atunci a aflat că starea de sănătate a tânărului este precară și mai apoi a aflat că a fost internat în spital. Ea a mai adăugat că, de când s-a aflat de problema lui Cătălin, acesta a fost  în permanență consiliat de psihologul Colegiului Economic.

Potrivit medicilor, dar si familiei, Cătălin o luase pe drumul pierzaniei în urmă cu 4 ani de zile. În toată această perioadă tânărul a fost internat la spitalele din Nifon și Săpoca unde i s-a administrat tratament. Totodată, el a fost dus de diriginta clasei la psihologul Colegiului Economic, care a început cu el terapia în urmă cu doi ani de zile.

Profesorul psihopedagog de la Colegiul Economic spune că părinții s-au arătat deschiși să-l ajute pe Cătălin să depășească acest moment. Se pare însă, spune acesta, că influența grupului de prieteni a fost mult mai puternică decât încercările familiei și nu numai, de a-l ajuta pe tânăr.

Cert este un lucru acum: Cătălin a murit și nimeni și nimic nu poate să mai facă ceva în acest sens. Tânărul era consummator de droguri de la vârsta de 14 ani. Totodată, medicii spun că deși numărul de tineri aflați sub influența unor astfel de substanțe care se prezintă la secția UPU a Spitalului Județean Buzău este tot mai mic, gravitatea cazurilor este ceea ce pune multe semne de întrebare.

O cauză clară a decesului tânărului va putea fi cunoscută cu exactitate doar după efectuarea necropsiei care va avea loc cel mai târziu în cursul zilei de marți. Tânărul a mai fost internat pe secția de terapie intensivă a Spitalului Județean și în urmă cu un an din aceeași cauză.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ