Modernizarea Drumul Județean 203 K, motiv de bucurie pentru locuitorii din zonele pe care le tranzitează vine la pachet și cu unele reclamaţii. Chiar dacă nu s-a făcut recepția lucrării, tronsonul Vadu Paşii-Robeasca a început să arate la standarde euroepene; trotuare moderne, canalizări, piste de biciclete. Cu toate acestea sunt și locuitori nemulțumiți de ce s-a realizat până acum. Pe anumite porţiuni, nivelul trotuarului este proiectat mult mai sus decât cel al curții. Gospodarii, mulți dintre ei, în vârstă, spun că nu pot ieși din curte, iar fundaţia gardului a fost efectiv acoperită de muncitori, cu material balastier.
Tronsonul Vadu Paşii-Robeasca, ce se termină în localitatea Robesca aflată la granița cu județul Brăila, a intrat în reabilitare totală, în toamna anului 2019 cu fonduri europene, iar lucrările ar trebui să se termine în octombrie, anul acesta. Însă, ca la orice lucrare de amploare există și nemulţumiri. Unul dintre motivele invocate ar fi nivelul trotuarului, care este mult mai sus decât cel al curții. De vină ar fi, spun sătenii, firma care a făcut proiectul. Nicușor Druzescu, un localnic din Robeasca, susține sus și tare că nu e mulțumit de lucrările efectuate de firma care a câștigat licitația. La o ploaie mai puternică curtea poate fi inundată. De cealaltă parte, primarul comunei, Domnica Vlad îi explică cetățeanului că lucrările nu sunt terminate , iar la final totul va arăta…la standarde europene .
Cetățeanul nemulțumit continuă să aducă la rândul său argumente, la care primăriţa îi răspunde cu calm. „Lucrarea nu e terminată, iar rezultatul va fi cu totul altul.”
Nici pista de biciclete nu este pe placul cetățeanului.
Cea mai mare nemulțumire este faptul că gospodarii, mulți dintre ei de vârsta a treia, nu pot ieși din curte. Din această cauză, Tiberiu Miron, care este şi consilier local, a trebuit să scurteze partea de jos a porții.
Tiberiu Miron trebuie să schimbe gardul pentru că muncitorii, efectiv au spart soclul.
Și Costel Costache susține că tatăl său nu poate ieși din curte, mai ales că este bolnav și va trebui să fie transportat cu un scaun cu rotile.
Primarul Domnica Vlad , spune că până la final, se va găsi o soluție pentru acești gospodari nemulțumiți .
La rândul său președintele Consililui Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu afirmă că problemele cetățenilor au o importanță majoră pentru instituția pe care o conduce. El promite că la sfârșitul lucrărilor toți cetățenii vor putea intra în propria ogradă.
Lucrările sunt finanțate prin Programul Operațional Regional 2017-2020, iar tronsonul va fi modernizat la standarde europene. Valoarea proiectului este de 27 milioane de euro, iar lungimea tronsonului ce va fi modernizat este de 37 km. Proiectul de reabilitare a Drumul Judetean 203 K este unul vast. Pe toată lungimea tronsonului de drum sunt prevăzute lucrări menite să modernizeze calea de rulare și zonele adiacente, prin lățirea părții carosabile și construirea unor piste pentru biciclete. Pentru asigurarea colectării apelor pluviale de pe zona drumului, au fost proiectate șanțuri din beton sau rigole carosabile, acolo unde terenul permite şi în funcție de distanța între proprietăți. Rămâne de văzut dacă instituțiile abilitate se vor ține de cuvânt, iar cetățenii vor putea intra în curte după recepția lucrărilor.
Iuliana Sârbescu / Robert Oprea