MUNCA LA NEGRU IA AMPLOARE

0
136

Amenzi uriaşe pentru munca la negru. Valoarea sancţiunilor, aplicate de inspectorii de muncă în cursul anului trecut este cu peste 300 la sută mai mare decât în anul anterior. Muncitori ce lucrau fără forme legale au fost descoperiţi în aproape toate domeniile de activitate, dar cei mai mulţi au fost identificaţi în construcţii.
Aproape 1 500 de agenţi economici au fost controlaţi de inspectorii de muncă, în cursul anului 2018, iar peste 300 dintre aceştia au fost sancţionaţi, în special pentru că foloseau forţă de muncă, la negru. Valoarea amenzilor este uriaşă.
Depistarea acestor persoane reflectă doar partea vizibilă a fenomenului, reprezentând doar cazurile care au fost identificate şi instrumentate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău, fără a include acele situaţii în care acţiunile de control au fost obstrucţionate. Nu de puţine ori, inspectorii de muncă au fost nevoiţi să apeleze la ajutorul poliţiştilor şi jandarmilor.
Munca la negru este un furt, din punctul de vedere al Inspectoratului Teritorial de Muncă, de care se fac vinovaţi deopotrivă, angajatorii şi angajaţii. Este un fenomen din care, cel mai mult au de pierdut cei care acceptă să lucreze fără forme legale.
Munca nedeclarată a devenit, prin consecinţele sale sociale şi economice, un fenomen extrem de nociv pentru economie. Expresia uzitată pentru munca nedeclarată este munca “la negru”şi reprezintă o activitate profitabilă desfăşurată în afara cadrului legal reglementat. Munca nedeclarată nu este evidenţiată scriptic, fiscalizată, protejată, asigurată sau asistată social, lucrătorul fiind la discreţia celui în folosul căruia prestează munca.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ