MUNCA LA NEGRU, UN FENOMEN ÎN SCĂDERE

0
33

Munca la negru e un furt cu consimţământul angajatorului cât şi al angajatului, în opinia autorităţilor. Pentru a reduce femonenul, încă des întâlnit pe piaţa muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău a realizat numeroase controale la agenţii economici. Astfel se poate observa, în ultima perioadă o scădere a neregulilor legate de munca nedeclarată, atât din partea angajatorilor, cât şi a angajaţilor.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău a întreprins numeroase acţiuni în cursul anului 2019,pentru reducerea muncii la negru. Munca nedeclarată a devenit, prin consecinţele sale sociale şi economice, un fenomen extrem de nociv pentru economia românească. Expresia uzitată pentru munca nedeclarată este munca “la negru”şi reprezintă o activitate profitabilă desfăşurată în afara cadrului legal reglementat.Munca nedeclarată nu este evidenţiată scriptic, fiscalizată, protejată, asigurată sau asistată social, lucrătorul fiind la discreţia celui în folosul căruia prestează munca. În ultima şedinţă a Colegiului Prefectural, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă a prezentat amploarea fenomenului, la nivelul judeţului Buzău, care potrivit cifrelor oficiale, ar fi în scădere.
În anul 2019 în judeţul Buzău, au fost depistate persoane fizice, care desfăşurau activitate fără încheierea unor contracte individuale de muncă, sau fără ca angajatorii să înregistreze contractele individuale de muncă ale acestora în registrul general de evidenţă a salariaţilor. Depistarea acestor persoane reflectă doar partea vizibilă a fenomenului, reprezentând doar cazurile care au fost identificate şi instrumentate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău, fără a include acele situaţii în care acţiunilede control au fost obstrucţionate.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ