Mușamalizări la Casa de Sănătate

0
547

Noi detalii halucinante ies la iveală după demiterea președintelui-director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Descoperirile făcute la nivel județean au creat un adevărat scandal la nivelul Casei Naționale, la mijloc fiind vorba despre o mușamalizare cu o miză economică importantă.
Ziariștii de la cotidianul Opinia continuă seria dezvăluirilor despre mușamalizarea rezultatelor controlului efectuat în februarie- martie 2018, la Farmaciile Crâng și Iris Pharm. Descoperirile făcute la nivel județean au condus la izbucnirea unui adevărat scandal la nivel național. Pe parcursul respectivului control s-a descoperit că cele două farmacii eliberau medicamente în regim compensat, în baza unor rețete decontate parțial sau integral din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, respectiv din bani publici, de la puncte de lucru care nu se aflau în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, chestiune strict interzisă și sancționabilă administrativ, conform actelor normative care reglementează activitatea farmaciilor și relațiile acestora cu CJAS.
Conform informațiilor obținute de către ziarul Opinia, procedeul adoptat de respectivele farmacii a fost cât se poate de simplu: cetățeanul care avea de obținut medicamente în baza unei rețete compensate se prezenta la farmacia din comuna sa, farmacie care nu se afla în contract cu CJAS, iar rețeta se prelucra într-o altă farmacie din județ care avea actele în regulă. Bolnavul în cauză primea medicamentele solicitate de la farmacia unde s-a prezentat, dar în actele farmaciei unde se prelucra rețeta apărea că acestea au fost ridicate de un delegat al beneficiarului. De multe ori fictiv, sau chiar mort. În aceste condiții, în momentul în care inspectorii au încheiat raportul de control în care au constatat respectivele situații, pe lângă sesizarea organelor de cercetare penală, conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate avea obligația de a rezilia contractele cu cele două societăți farmaceutice, care ar fi înre¬gistrat, astfel, pierderi imense, de ¬ mi¬lioane lei.
Toate aceste aspecte nu au fost niciodată prezentate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, informațiile ajungând la București în urma publicării articolelor în presă.
În plus, neregulile trebuiau cuprinse și într-un raport, care să fie înaintat organelor de urmărire penală. Reporterii TV Buzău au făcute două solicitări către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate în care au solicitat, conform legii, informații legate de motivele care a împiedicat conducerea CJAS să sesizeze oamenii legii. Răspunsul venit din partea Casei spune că nu pot fi furnizate aceste informații pe motiv că, în acest moment, există o anchetă penală în care se fac cercetări în legătura cu aspectele solicitate.
Conform unor surse, se pare că organele de cercetare au fost sesizate de către CJAS abia după dezvăluirile apărute în presa locală și nu la momentul în care au fost decoprite neregulile la cele două lanțuri farmaceutice. Între timp, și conducerea instituției a fost schimbată, se pare, tocmai din acest motiv. Raluca Alexandru a fost înlocuită, în urmă cu două săptămâni, cu Simona Anghel.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ