Muzeu pentru ,,Tezaur Uman Viu”

0
123

Meșterul popular, Amelia Papazissu își dorește înființarea unui muzeu pentru piesele din colecție
La vernisajul expoziției ,,Tradiție și Credință” organizat la Galeriile de Artă, invitatul special al evenimentului, meșterul popular Amelia Papazissu a făcut o dezvăluie. Având în vedere nunărul mare de costume populare pe care le deține în colecție, cu o valoare inestimabilă din punct de vedere artistic și istoric, își dorește să înființeze un muzeu. Amelia Papzissu a primit în 2013 titlul onorific de ,,Tezaur Uman Viu” , de la UNESCO pentru efortul depus în promovarea și conservarea portului tradițional românesc.
Galeriile de Artă Buzău găzduiesc expoziția temporară de etnografie, sub denumirea ,,Tradiție și Credință” organizată cu ocazia Sărbătorilor Pascale și a serbării Zilei Costumului Popular. Sunt prezentate piese de port popular românesc din colecția personală a meșterului popular Amelia Papazissu și are ca scop promovarea și aducerea la lumină a portului tradițional românesc. Amelia Papzissu a oferit patrimoniului cultural sute de țesături, promovând prin expoziții și târguri tradiția autentică a zonei Buzăului, iar pentru acestea creatoarea populară a primit în 2013 titlul onorific de ,,Tezaur Uman Viu” , de la UNESCO și în 2015 a obținut medalia ,,Meritul cultural”, de la Președintele României. În cadrul vernisajului a primit o diploma de excelența și din partea Centrului Județean de Cultură Buzău.
La vernisajul expoziției, meștrul popular a declarat că își dorește să deschisă un muzeu în care să expună toate piesele din colecție.
Amelia Papazissu deține în colecție costume populare de mare valoare artistică și istorică.
Expozitia poate fi vizitată de luni pâna vineri, până în data de 05 mai 2022.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ