MUZEUL CHIHLIMBARULUI, ÎN REABILITARE

0
146

Muzeul Chihlimbarului din comuna Colţi ar putea fi reabilitat începând chiar din acest an, cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Buzău. Muzeul din Colţi, cu exponate unice în Europa, se află, în prezent, într-o stare deplorabilă şi necesită de urgenţă lucrări de consolidare şi modernizare. Este posibil ca, pe perioada desfășurării lucrărilor, obiectivul să fie închis pentru turiști.
Clădirea Muzeului Chihlimbarului din comuna Colţi a trecut din domeniul public al judeţului Buzău în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie. Măsura luată de Consiliul Judeţean reprezintă un pas decisiv în demersul de reabilitare a muzeului din Colţi. În acest moment, Muzeul Chihlimbarului, unic în Europa prin exponatele sale, este într-o situaţie deplorabilă. Clădirea este puternic deteriorată în partea de structură, a rămas cu o toaletă şubredă în curte şi cu încălzire la soba cu lemne.
Responsabilii Consiliului Judeţean Buzău trebuie să găsească soluţii de finanţare pentru modenizarea obiectivului. Lucrările de reabilitare a Muzeului Chihlimbarului ar putea începe chiar în acest an. Pentru o perioadă de timp, cât se va lucra la interiorul clădirii, obiectele de patrimoniu ar putea fi retrase la Buzău.
Anual, Muzeul din Colţi primeşte 15.000 de vizitatori. Clădirea are o colecţie cu peste 300 de piese de rumanit, un tip de chihlimbar unic în lume, care se găseşte în peste o sută de nuanţe.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ