MUZEUL CHIHLIMBARULUI, ÎN REABILITARE

0
92

Administrația județeană buzoiană tocmai a făcut primul pas pentru salvarea clădirii de la Colți, în care funcționează Muzeul Chihlimbarului. Imobilul a trecut în domeniul public al județului Buzău pentru a putea fi modernizat şi adus la standardele muzeale corespunzătoare, fiindcă Primăria Colți nu avea fondurile necesare reabilitării. Decizia a fost luată în ședința Consiliului Local Colți, la cererea Consiliului Județean Buzău.
Comuna Colţi se află pe harta cu puţinele locuri din lume unde chihlimbarul se găseşte la suprafaţă. În anii ‘70, comunitatea locală a construit o clădire cu etaj unde a amenajat un muzeu, unic în România, dedicat valoroasei răşini. Are aspectul unui conac ce se integrează perfect în peisajul montan de ţară. Piesa principală a muzeului este un bolovan de două kilograme, descoperit de un localnic care săpa după piatră, la pârâu, după o ploaie. În urmă cu un deceniu, angajaţii muzeului au fost nevoiţi să transfere o parte din exponate la sediul din municipiul Buzău, deoarece clădirea de la Colţi se degradase foarte mult. Pereţii s-au măcinat din cauza ploilor care şi-au făcut vad prin tavan, în perioada în care acoperişul era deteriorat. În 2008, Primăria Colţi a reuşit cu forţe proprii şi bani din bugetul local să repare acoperişul, însă de atunci nu a putut să identifice fonduri pentru refacerea pereţilor şi a zidurilor deteriorate. Administraţia locală întocmise un proiect de finanţare, care solicita suma de 800.000 de lei, pe care l-au înaintat Ministerului Culturii, însă demersul a fost zadarnic. Muzeul Chihlimbarulu din Colţi este şi astăzi în aceeaşi situaţie deplorabilă. Este puternic deteriorată în partea de structură, a rămas cu o toaletă şubredă în curte şi cu încălzire la soba cu lemne. Pentru ca muzeul să nu se dărâme, Consiliul Județean a venit cu propunerea de a prelua obiectivul în administrare pentru a-l putea reabilita.
Decizia a fost parafată printr-o hotărâre a Consiliului Local din Colți. După ce se va încheia toată procedura birocratică, se va trece și la executarea lucrărilor. Consiliul Județean a inspectat deja întreaga clădire, curtea și a întocmit un plan de reabilitare.
Pe lângă lucrările de reabilitare, Consiliul Județean intenționează să aducă și câteva schimbări în Muzeul Chihlimbarului. Totodată, după finalizarea lucrărilor, autoritățile județene speră ca acest obiectiv să aibă și mai mulți vizitatori anual.
Pentru a putea fi modernizat şi adus la standardele muzeale corespunzătoare, activitatea obiectivului va fi suspendată temporar, pe durata lucrărilor de consolidare a clădirii, exponatele urmând a fi depozitate la Muzeul Județean.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ