Muzeul Judeţean, fără căldură

0
49

Colecţiile Muzeului Judeţean sunt în mare pericol. Ca urmare a sistării furnizării agentului termic de către Regia Autonomă Municipală, există riscul ca, la iarnă, muzeul să nu aibă căldură, iar exponatele, multe dintre ele, deosebit de valoroase să fie deriorate. De suferit din cauza frigului va avea şi Teatrul George Ciprian, care funcţionează în aceeaşi clădire. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, Consiliul Judeţean intenţionează să doteze imobilul cu o centrală termică proprie.
Începând din această toamnă, clădirea în care funcţionează Muzeul Judeţean, Teatrul „George Ciprian” şi Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău nu va mai primi căldură de la RAM. Anunţul a fost făcut de conducerea Consiliului Judeţean, în urma unei notificări, primite din partea Primăriei.
SINCRON: Petre Emanoil Neagu, prşedintele Consiliului Judeţean Buzău 20:17-20:32(am fost notificaţi…municipale)
Situaţia este foarte gravă, deoarece obiectele aflate în spaţiile expoziţionale şi în depozitele Muzeului Judeţean au nevoie de condiţii termice şi de umezelă speciale. Dacă nu vor mai exista aceste condiţii, piesele de patrimoniu şi obiectele restaurate se vor deteriora.
Şi activitatea Teatrului „George Ciprian” va avea de suferit, dacă la iarnă, clădirea pe care o împarte cu muzeul nu va fi încălzită.
În aceste condiţii autorităţile judeţene caută soluţii de urgenţă pentru a dota clădirea cu o centrală termică proprie.
Chiar dacă problema financiară pare să fie rezolvată, instalarea unei surse de încălzire pentru clădirea Muzeului Judeţean, nu este deloc simplă. Trebuie organizată o licitaţie, pentru achiziţionarea centralei şi este nevoie ca imobilul să fie racordat la reţeaua de gaze. În plus, este necesară obţinerea de avize de la comisiile de cultură competente, pentru montarea unui coş de fum, dat fiind faptul că este vorba despre o clădire de patrimoniu. Toate astea, trebuie rezolvate într-un timp extrem de scurt, având în vedere că toamna aproape a venit, iar vremea se poate răci oricând.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ