NATALITATEA, ÎN CONTINUĂ SCĂDERE

0
55

De mult timp, dar în special în ultimii cinci ani, se constată o scădere alarmantă a natalităţii. Tot mai frecvent, statisticile actuale evidenţiază faptul că numărul naşterilor este depăşit de cel al deceselor. Această situaţie negativă este explicată şi prin stresul cotidian, viaţa agitată şi trepidantă la care sunt supuşi permanent potenţialii părinţi, ceea ce afectează serios capacitatea productivă a cuplurilor. O altă cauză importantă este nivelul de trai scăzut, care îi determină pe mulţi să amâne momentul sau chiar să abandoneze definitiv ideea de a aduce pe lume un copil, pe care apoi nu vor avea mijloacele necesare să-l crească într-o lume marcată de criză şi nesiguranţa zilei de mâine.
Tot mai puțini buzoieni se gândesc să devină părinți. Cei care aleg totuși să facă acest pas, se opresc la un singur copil sau cel mult doi. Oamenii se tem că nu vor avea suficiente reusrse pentru a le oferi micuților tot ce le este necesar sau consideră că nu vor avea un viitor bun. Potrivit datelor centralizate de Direcţia de Statistică Buzău, se constată aceeaşi tendinţă de scădere a numărului de naşteri, cifre care sunt din ce în ce mai mici de la an la an.
Specialiștii au constatat că tinerii își doresc în primul rând o împlinire pe plan profesional. Mulți așteaptă să își găsească o slujbă stabilă și să-și cumpere o casă, abia apoi să gândesc să-și întemeieze o familie. În acest context și numărul căsătoriile scade de la an la an, în timp ce cifra divorțurilor crește ușor.
Specialiștii explică această situaţie negativă prin stresul cotidian, viaţa agitată şi trepidantă la care sunt supuşi permanent potenţialii părinţi. O altă cauză importantă este nivelul de trai scăzut, care îi determină pe mulţi să amâne momentul sau chiar să abandoneze definitiv ideea de a aduce pe lume un copil.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ