Ne topim la 40 de grade

0
69

Ne asteaptă un weekend deosebit de cald iar prognoza pentru săptămana viitoare nu aduce vesti prea bune. În zilele următoare sunt anuntate temperaturi care vor ajunge la 39 – 40 de grade Celsius motiv iar judetul Buzău se afla sub cod portocaliu de caniculă. Astăzi în jurul prînzului a fost întrunit Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentă la care au luat parte toti reprezentantii institutiilor cu atributii în gestionarea cazurilor de criză. Totusi cele mai mari responsabilităti revin cetătenilor si anume aceea de a se pune la adăpost de căldură si de a urma un regim alimentar adecvat.

Județul Buzău a intrat sub incidența codului portocaliu de caniculă. Asta înseamnă că în weekend vom avea parte de temperaturi pînă la 39 – 40 de grade Celsius și discomfort termic accentuat. Astăzi a fost întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a se pune la punct un plan de acțiuni pe tot parcursul perioadei în care este valabilă avertizarea meteorologică.

Direcția de Sănătate Publică Buzău a verificat dacă unitățile spitalicești dispun de toate condițiile necesare asigurării unui climat favorabil pacienților iar Serviciul de Ambulanță va suplimenta la nevoie personalul și autospecialele.

La datorie în aceste zile vor fi şi inspectorii sanitar-veterinari alături de cei din domeniul protecţiei muncii. Vor verifica taberele şcolare, hotelurile, pensiunile şi locurile în care buzoienii merg să se răcorească adică bazinele şi piscinele din judeţ.

Competenţe majore în gestionarea fenomenelor meteo anunţate cad în sarcina Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Cea mai mare responsabilitate pe perioada codului portocaliu revine cetățenilor. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite. Va trebui să se evite expunerea la soare şi efortul fizic  între orele 11.00- 18.00 iar ţinuta adecvată pe perioada caniculei va trebui să fie compusă din haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. Medicii sfătuiesc consumul a cel puţin 2 l de lichide pe zi, nu foarte reci, nu cafea ori alcool şi consumul de fructe şi legume. Autorităţile îi invită pe cetăţeni să menţină legătura cu persoanele în vârstă şi să se intereseze de starea lor de sănătate. În cazul unor probleme medicale este recomandată consultarea medicului curant sau prezentarea la Urgenţe dacă situaţia impune. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ