NOI MODIFICARI PRIVIND MUNCA NEDECLARATA

0
44

Inspectorii ITM Buzau pot opri punctul de lucru al unei firme daca gasesc angajati la negru. Patronii vor fi obligati sa aiba documente de evidenta a timpului de munca prestat de fiecare salariat. Sunt doar cateva dintre noile prevederi intrate in vigoare din luna august si care le provoaca frisoane angajatorilor.

Munca nedeclarată reprezintă un fenomen de o gravitate crescută cu care se confruntă in prezent societatea, cu consecințe negative atât asupra lucrătorului, cât și asupra bugetului de stat care se manifestă în diferite forme, atât prin nedeclararea către autorităţi a întregii activităţi a salariatului cât și prin declararea parțială a activității acestuia.

Persoana care presteaza munca la negru este neasigurata la locul de munca, nu se poate dovedi raportul clar de munca si este imposibil sa probezi salariul sau alte drepturi pentru care s-a convenit initial.

Persoana care lucreaza la negru este lipsita de protectie sociala, de pensie, șomaj, accidente de munca sau de bolile profesionale. Totodată, aceasta este în imposibilitatea de a beneficia de un concediu de ingrijire a copilului și nu poate face credite pentru a evolua pe plan familial. Tocmai pentru a mai reduce din numarul de persoane care aleg sa munceasca la negru, în luna august, au fost aduse noi modificari la Codul Muncii, ce aduc masuri drastice privind angajatorii care recurg la munca nedeclarată.

Potrivit inspectorilor de muncă, de multe ori, cei ce sunt prinși în timpul controalelor muncind fără contracte, provin din diferite categorii sociale: șomeri, tineri necalificați, pensionari sau persoane cu venituri reduse.

Din păcate, inspectorii ITM Buzău au avut și situații în care au fost depistați copii care lucrau la negru. În aceste cazuri s-a impus întocmirea de dosare penale persoanelor care s-au folosit de minori în mod ilegal.

Trebuie ținut cont și de faptul că în prezent, există și categorii de persoane care vor să-și suplimenteze veniturile prin practicarea muncii la gri.

La nivelul județului Buzău, in primele 8 luni ale acestui an, peste 880 de firme au fost verificate de catre reprezentantii  Inspectoratului Teritorial de Munca. 230 dintre acestea au fost prinse pe picior gresit. În cadrul controalelor, peste 300 de persoane au fost depistate de inspectorii de munca lucrand fara forme legale.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ