NOU FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ

0
216

Pesta porcină a reapărut în gospodăriile din județ. În week end, autoritățile sanitar veterinare au confirmat prezența virusului la porcii dintr-o gopodărie din orașul Pogoanele. La nivelul județului Buzău, pesta porcină africană fusese înlăturată din gospodării, dar mai activa în 18 focare din mediul silvatic, motiv pentru care autoritățile sunt din nou în alertă.
În acest sfârșit de săptămână, s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie particulară situată în orașul Pogoanele. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În exploatație au fost eutanasiate două exemplare, iar cadavrele ecarisate.
La această dată, pesta porcină africană în județul Buzău evoluează într-un singur focar din exploatații non profesionale, declarat într-o singură localitate respectiv orașul Pogoanele. În mediul silvatic, prezența virului pestei porcine africane a fost confirmată în 18 cazuri la mistreț pe raza a 7 fonduri de vânătoare. De la declararea primului focar de pestă porcină africană, în septembrie 2018, au fost stinse până la această data, 20 de focare la porcul domestic.
Având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau D.S.V.S.A. Buzău. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ