NOUTĂȚI PENTRU AGRICULTORI

0
74

Agricultorii din județul Buzău vor primi plăţi compensatorii cuprinse între 92 şi 269 de euro pe hectar anual pentru protejarea unor specii de păsări. Anunțul a fost făcut recent de conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Buzău care a adăugat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inclus, începând cu acest an, 3 noi pachete pentru conservarea unor specii de păsări. Este vorba despre Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică,  Pachetul 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole și despre Pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie. Buzăul, alături de județele Ialomița, Brăila și Călărași a fost declarat eligibil pentru pachetul 9.

Reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură spun că la nivelul județului nostru, doar 12 unități administrativ teritoriale nu sunt cuprinse în acest proiect, acestea fiind eligibile pentru un alt program.

După cum spun reprezentanții instituției, pachetul 9, ce se referă la terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică, este unul mult mai facil, fermierii nefiind condiționați de înființarea pe terenul respectiv a unei culturi. Potrivit acestui pachet, pe parcelele angajate va fi interzisă utilizarea fertilizanților chimici și a pesticidelor și cultivarea rapiței, porumbului și florii-soarelui. Totodată, cositul pe aceste suprafețe poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor parcele necosite până la 1 octombrie.

Acvila ţipătoare mică este o specie caracteristică zonelor împădurite situate în apropierea teritoriilor deschise cum sunt pajiştile, terenurile agricole şi păşunile umede. Degradarea habitatelor în zonele de cuibărit prin reducerea păşunilor, intensificarea agriculturii, otrăvirea şi vânătoarea ilegală sunt principalele pericole pentru această specie.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ