NU MUNCESC, DAR PRIMESC

0
45

Buzăul se află de câtiva ani în topul judetelor cu o rată a somajului foarte ridicată. Peste 17 mii de persoane se află în evidentele Agentiei Judetene de Ocuparea a Fortei de Muncă, însă dintre acestia doar aproape 2 mii sunt someri după ce au pierdut un loc de muncă sau au absolvit liceul. Restul sunt beneficiari ai venitului minim garantat, care umflă artificial rata somajului, mai ales că multi dintre ei nu se află în căutarea unui loc de muncă.

Peste 17 mii de buzoieni figurează în evidențele Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă drept persoane aflate în căutarea unei slujbe. În realitate, numărul celor care își doresc să muncească este considerabil mai mic. Doar 1% dintre șomerii buzoieni provin din câmpul muncii ori sunt tineri absolvenți.

Vestea bună este că, de aproape doi ani, numărul beneficiarilor  venitului minim garantat este în scădere după ce mai multe administrații locale au decis să pună la muncă asistații social. Unii dintre ei au refuzat să presteze orele de lucru și astfel au pierdut venitul. Totodată și numărul dosarelor noi este în scădere.

Conform datelor Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, județul Buzău se află pe locul doi, la nivel națaional, după numărul de beneficiari ai venitului minim garantat. Practic, dintr-o populație totală de aproximativ 500 de mii de locuitori, peste 15 mii sunt asistați social. (DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ