NU SUNT BANI PENTRU CASA ARMATEI

0
250

Clădirea Cercului Militar, clădire emblematică pentru municipiul şi judeţul Buzău, zace abandonată, de foarte mulţi ani, iar perspectivele în ceea ce priveşte reabilitarea acesteia nu sunt deloc promiţătoare. Imobilul se află în prezent în proprietatea şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale, după ce o perioadă de timp, dreptul de folosinţă, a fost cedat unei fundaţii înfiinţate tocmai în scopul consolidării şi restaurării Cercului Militar.
Cercul Militar, sau Casa Armatei cum este mai cunoscut de buzoieni imobilul de pe strada Independenţei, zace de ani buni, în paragină. Clădirea are lacătul pus pe uşă şi nimeni, în afară de câţiva soldaţi care asigură paza, nu pătrunde în curte. Din păcate, Casa Armatei nu s-a bucurat de interesul manifestat de autorităţi faţă de alte clădiri emblematice ale Buzăului, printre care şi cea a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, de care o desparte doar un gard, şi nu a primit finanţare pentru lucrări de reabilitare. Încercări în acest sens, au fost, de-a lungul vremii şi pentru readucerea la lumină a Casei Armatei, a fost înfiinţată Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”. Generalul Gheorghiţă Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica” şi preşedinte al Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu”, a explicat ce demersuri s-au făcut pentru renovarea clădirii.
Bunele intenţii ale celor de la Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” au eşuat, din cauza costurilor foarte mari necesare consolidării şi reabilitării construcţiei. Banii strânşi de membrii fundaţiei au fost insuficienţi şi aşa se face că imobilul a revenit la finalul anului trecut, în proprietatea deplină a Ministerului Apărării Naţionale.
Acum, speranţele celor care îşi doresc să redea strălucirea de altă dată, Casei Armatei, se leagă de responsabilii din minister. Sunt discuţii pentru bugetarea lucrărilor de consolidare, dar abia începând cu anul 2020, în baza unui studiu de fezabilitate comandat şi plătit de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”.
Clădirea Cercului Militar, de lângă Colegiul Naţional Mihai Eminescu, a fost construită în 1914 şi a fost locul unde ofiţerimea din garnizoană obişnuia să desfăşoare diverse activităţi culturale, artistice sau recreative. Aşa s-a întâmplat până în anul 2008, când imobilul, aflat într-o stare avansată de degradare din punct de vedere al structurii de rezistenţă, a fost închis, iar activităţile au fost relocate într-un spaţiu modest, de la Comenduirea Garnizoanei, de pe Bulevardul Unirii.

Laurenţiu Marinov/Andrei Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ