NU VOR CENTRU DE CARANTINĂ LA ARBĂNAŞI

0
135

Înfiinţarea la tabăra şcolară de la Arbănaşi a unui centru de carantină pentru persoanele cu risc crescut de transmitere a infecţiei cu coronavisrus a stârnit revolta locuitorilor din comuna Beceni unde se află tabăra. Primarul comunei consideră că decizia luată la nivelul Prefecturii crează o stare de pericol pentru cetăţeni şi cere autorităţilor să găsească un alt spaţiu, într-o altă zonă a judeţului. Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că tabăra de la Arbănaşi ar urma să fie utilizată pentru izolare doar în cazuri extreme, de epidemie.
Decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de a înfiinţa un centru de carantină pentru potenţialii purtători de coronavirus veniţi din China, la tabăra de la Arbănaşi a produs îngrijorare în rândul comuinităţii din zonă. Locuitorii comunei Beceni, pe raza căreia se află tabăra şcolară a iniţiat o petiţie on-line prin care se cere anularea hotărârii privind înființând un Centru de carantină pentru persoanele cu risc înalt de transmitere a infectiei cu Coronavirus. Într-o postare pe Facebook, primarul comunei Beceni, Laurenţiu Constantin, arată că se crează o stare de pericol şi cere schimbarea locaţiei.
“Având în vedere starea deplorabilă a fostei tabere care nu corespunde unor norme minime de igienă, nu are apă potabilă, nu dispune de grupuri sanitare, împrejmuirea ei nu este securizată, iar clădirile nu sunt compartimentate pentru a fi pregătite pentru astfel de situații, consider că acesta decizie este un real pericol, atât pentru pacienți cât și pentru locuitorii comunei Beceni.
Într-o astfel de situație, nefiind una de urgentă, consider că Prefectura Buzău are timpul necesar să pregătească și să amenajeze o altă locație situată intr-o altă zonă a județului și care să fie destinată unei zone de carantină, cum au făcut și alte orașe și județe din țară pentru a evita riscul unei contaminări.
Fac apel la toți factorii de decizie să cântărească bine acestă hotărârea luată, întrucât consider că acestă decizie a fost luată nefiind informați și neștiind că în acest moment fosta Tabăra Școlară de la Arbanasi nu îndeplinește condiții nici pentru cazarea copiilor”, a scris primarul Laurentiu Constantin.
Autorităţile medicale privesc situaţia în mod cu totul diferit. Centrul de la Arbănaşi ar urma să fie folosit doar în cazuri extreme, de epidemie.
Dacă vor fi cazuri de persoane infectate cu coronavirus, tratamentul acestora se va face la Bucureşti, nu la Arbănaşi, iar localnicii nu vor fi în pericol.
În ceea ce priveşte starea deplorabilă, în care se află tabăra de la Arbănaşi, stare semnalată de primarul comunei Beceni, Direcţia de Sănătate Publică, a luat de bune, spusele administratorului care a declarat că instalaţiile sunt funcţionale. O inspecţie la faţa locului este programată abia mâine.
În acest moment, în judeţul Buzău, sunt monitorizate şi isolate la domiciliu, 17 persoane ce au venit din China. Zilele următoare, unele dintre aceste persoane, vor ieşi de sub supraveghere, la finalul celor 14 zile de monitorizare epidemiologică.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ