NUCILE, SURSĂ DE ENERGIE ȘI SĂNĂTATE

0
16

Nucile au fost încă din timpuri străvechi asociate cu inteligenţa, deoarece forma lor seamănă cu cea a creierului. Se spune în popor că multe din războaiele dintre daci și romani erau cauzate, pe lângă altele, și de culturile de nuci. Dacii erau mari cultivator de nuci, iar uleiul de nuc era foarte utilizat în gospodării. Pe lângă aceasta, ele sunt pline de factori care ajută la păstrarea sănătăţii. Nucile constituie o bogată sursă de energie, conţinând mulţi nutrienţi, antioxidanţi şi vitamine esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului.
România se afla printre primele ţări producătoare de nuci la nivel european, în urmă cu mai bine de două decenii, cu o producţie aproximativ 40 de mii de tone. La începutul secolului XX, în majoritatea județelor țării, existau foarte multe livezi de nuci . Însă, goana după lemnul de nuc și colectivzarea agriculturii în timpul regimului communist, au dus la dispariția multor livezi de nuci. În prezent, se încearcă refacerea suprafeţelor cu nuci în contextul în care tot mai mulţi investitori sunt interesaţi să înfiinţeze astfel de culturi.
COSTEL VÂNĂTORU- cercetător SCDL Buzău- 00,31.00 vorbim de o…00,31,44noastre
Fermierii care îşi doresc să înfiinteze o livadă de nuc au posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile, de până la 1 milion de euro pe proiect.

IULIANA SÎRBESCU/ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ