NUMĂRUL MOAȘELOR, ÎN SCĂDERE

0
77

Deși puține tinere își doresc meseria de moașă, iar în România numărul acestora este din ce în ce mai mic, în Buzău moașele vin cu proiecte ce-și propun a reflecta importanța acestei meserii. În derulare la Buzău, este proiectul Școala Mamei prin Caravana cu Moașe.
În România, numărul moașelor este cu mult mai mic decât ar trebui. Deși necesitatea unor persoane calificate în acest domeniu este mare, tinerele care doresc să practice această meserie se orientează spre străinătate, unde tradiția a devenit lege, iar femeile pot naște acasă cu ajutorul moașelor.
Melania Tudose activează în domeniu, din 1983, este doctor în medicină și consilier genetic. În prezent lucrează la Maternitatea Buzău și este președinta Asociației Moașelor Independente din România încă de la înființarea acesteia în 2013, iar din septembrie anul acesta este membru executiv în conducerea The European Midwives Association, reprezentând astfel moașele din Europa. Importanța acestei profesii o expune în cadrul conferințelor naționale și internaționale cu fiecare ocazie pe care o prinde. În 2015 a participat la EMA General Meeting, unde au luat parte cele mai reprezentative moașe din întreaga Europă. Ultimul eveniment de amploare la care a luat parte a fost în Suedia.
Rolul unei moașe este extrem de important. Moașa este cel mai utilizat specialist în îngrijirea primară a sănătății reproductive, iar acest lucru se observă cel mai bine în sistemul european, chiar mondial. Nașterea acasă este o practică des întâlnită, mai ales în țări precum Olanda sau Noua Zeelandă, fiind țara cu cel mare procent de nașteri acasă. În țări precum Suedia sau Finlanda, mortalitatea materno-infantilă este extrem de scăzută. În România, situația este diferită în privința acestei meserii. Anul trecut, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București a desființat specialitatea de moașe.
Maternitatea Buzău împreună cu Spitalul Județean de Urgență Buzău, desfășoară proiectul EDSANA, un proiect care se adresează femeilor buzoiene și care are ca scop educarea și informarea în ceea ce privește sănătatea reproducerii, dar și sănătatea în general. De asemenea, un nou proiect a fost deschis la Buzău – Școala Mamei prin Caravana cu Moașe.
Proiectul Caravana cu Moașe se va regăsi în cadrul Cercul Donatorilor din Buzău care se va desfășura pe 11 Decembrie. Proiectul este format în așa fel încât să ofere continuitate și după finalizarea lui, după un an de zile. Membrele asociației pot rămâne în legătură cu femeile care au participat la proiect, să le sprijine cu informații sau orice au nevoie.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ