O NOUĂ ALERTĂ SANITAR-VETERINAR

0
36

Un nou pericol pune în alertă autorităţile sanitar veterinare. Pesta rumegătoarelor mici, boală ale cărei focare s-au descoperit recent la graniţele ţării, a determinat factorii de decizie să ia deja măsuri preventive şi să lanseze avertismente pentru fermieri.
Ca şi cum răspândirea virusului pestei poircine africane nu ar fi fost de ajuns, o altă boală, specifică oilor şi caprelor, de acestă dată, pune pe jar autorităţile. Într-o şedinţă extraordinară a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, desfăşurată săptămâna aceasta, Direcţia Sanitar-Veterinară Buzău a transmis un material informativ ce trebuie să fie distribuit în teritoriu, şi a anunţat un plan de măsuri.
Pestea rumegătoarelor mici s-a răspândit în ţara vecină Bulgaria şi se manifestă la oi şi capre, iar medicii veterinari spun că nu este la fel de contagioasă ca pesta porcină africană. Cu toate acestea autorităţile au considerat că este mai bine să prevină apariţia în România a virusului, motiv pentru care, şi la Buzău va fi organizat un exerciţiu de simulare a apariţiei unei suspiciuni sau a unui focar. Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. În cazul apariției bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ