O nouă suspiciune de botulism! Analizele infirmă cazul de la Poșta Cîlnău

0
59

O nouă suspiciune de îmbolnăvire cu toxina botulinică a pus pe jar autoritătile din domeniul sanitar. Este vorba despre o fetită în vîrstă de 8 ani din comuna Posta Cîlnău care ar fi consumat o conservă de peste. La scurt timp copilul a dezvoltat simptomele îmbolnăvirii cu botulism motiv pentru care a fost transferată de urgentă la Institutul de Boli Infectionase Matei Bals din Capitală. Directia de Sănătate Publică Buzău a demarat o anchetă. Rezultatele Directiei Sanitar Veterinare Buzău infirmă însă cazul de îmbolnăvire si pune simptomele pe seama unei obisnuite toxinfectii alimentare.
Alertă din nou după ce o fetiță de 8 ani din Zilișteanca, comuna Poșta Cîlnău, a consumat o conservă de pește iar la scurt timp s-a ales cu simptome speficice îmbolnăvirii cu toxina botulinică. Alimentul a fost primit de la o bătrînă la pomană iar după masă, la o zi distanță, copilul s-a simțit din ce în ce mai rău. A fost transfortată la Institutul de Boli Infecționase Matei Balș din București pentru investigații de specialitate. Direcția de Sănătate Publică Buzău a demarat o anchetă.
Pe firul anchetei au intrat și inspectorii Direcției Sanitar Veterinare. Autoritățile au prelevat probe iar rezultatul a fost unul negativ. Nu a fost vorba despre botulism ci mai degrabă despre o comună toxinfecție alimentară.
Conservele erau în termenul de valabilitate, mai spun inspectorii veterinari. Tot în această lună un bărbat de 44 de ani din Pătîrlagele a prezentat semne de botulism după ce a consumat o conservă . Analizele inspectorilor DSVSA infirmă și această suspiciune.
Botulismul este o afecțiune rară cauzată de o toxină produsă de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxină care se numară printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute. Toxina botulinică pătrunsă în organism prin intermediul alimentelor contaminate produce tulburări în funcționarea nervilor, conducînd la paralizie. Alimentele care pot dezvolta toxina sunt de obicei cele conservate. Avînd în vedere că botulismul afectează controlul musculaturii pot apărea numeroase complicații. Cel mai mare pericol este cel reprezentat de paralizia musculaturii toracice, soldată cu incapacitatea de a respira. în aceste cazuri se poate ajunge la decesul persoanei afectate.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ