O NOUĂ VIZITĂ LA VENUS OIL REG! Lucrările de ecologizare, aproape de final

0
149

La Râmnicu Sărat lucrurile încep să intre pe făgaşul lor normal. În urma poluării masive de la rafinăria Venus Oil Reg utilajele au reuşit să cureţe şi să depoziteze reziduurile lichide de petrol scurse pe sol, iar în acest moment se lucrează intens la ridicarea părţii solide. Pământul amestecat cu pietriş, apă şi petrol este depozitat în containere speciale, iar întreaga operaţiune este monitorizată zilnic de autorităţi.
La ultima vizită pe care a făcut-o la Rîmnicu Sărat, prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim a declarat că lucrările sunt pe final, dar o ecologizare completă va trebui realizată integral de cele trei societăţi care se fac vinovate de poluarea masivă cu petrol.
Buletinele de analiză realizate până în acest moment nu au scos la iveală faptul că reziduurile petroliere ar fi pătruns în sol până la pânza freatică. Tocmai din acest motiv lucrările de curățare a solului se fac într-un ritm alert. La mijlocul acestei săptămâni, reprezentanții Prefecturii au anunțat o nouă vizită la Venus Oil Reg, iar cel mai probabil vineri va fi organizată o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care vor fi prezentate datele finale ale întregii operațiuni.
Situația a devenit de urgență după ce 90 de tone de petrol şi deşeuri rezultate în urma proceselor tehnologice s-au infiltrat direct în sol după ce rezervoarele fostei rafinării Venus Oil Reg de la Râmnicu Sărat au fost sparte de căutătorii de fier vechi. Întreaga cantitate s-a deversat pe o suprafaţă de mai bine de 2.500 de metri pătraţi de teren producând astfel una dintre cele mai mari poluări care a avut loc pe teritoriul judeţului. Administratorii rafinăriei au lăsat de izbelişte rezervoarele cu petrol şi au renunţat la asigurarea pazei. Trei agenţi economici implicaţi în dezastrul ecologic de la Râmnicu Sărat au fost sancţionaţi și se vor alege cu plângeri penale. Totodată vor trebui să suporte cheltuielile necesare pentru ecologizarea totală a zonei afecatate.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ