O RAZĂ DE SPERANȚĂ

0
102

Sunt batrani, au muncit o viata intreaga, iar acum au ajuns la un azil pentru persoane varstnice. Este sansa lor de a-si trai ultimele clipe din viata, intr-un loc in care sa aiba parte de liniste si afectiune. Un astfel de loc este centrul de batrani de la Vintila Voda, acolo unde sunt asistati peste 40 de batrani. Pe holurile stabilimentului l-am intalnit pe Valeriu Drenea, de 84 de ani. Viata i-a adus multe incercari prin care a reusit sa treaca, asa cum a stiut si a putut.

In ciuda greutatilor prin care a trecut, Valeriu Drenea a razbit prin viata. A vrut sa fie cel mai bun in tot ceea ce facea, asa ca invatatura era pe primul loc. Dupa ce a terminat scoala, a lucrat ca brigadier silvic in Vintila Voda, iar mai apoi a fost admis la facultate.

A venit la căminul de bătrâni din comuna Vintilă Vodă în urma cu 6 ani. Desi mai este in puteri, la cei 84 de ani ai sai, Valeriu Drenea nu s-a putut descurca singur. Azilul este pentru el o sansa de a-și mai trai ultimele clipe din viata, alaturi de oameni care au trecut la randul lor, prin mai multe drame. Afectiunea si grija de care are parte aici, la azilul din Vintilă Voda, il fac sa se simta iubit și respectat.

Umbland pe holurile azilului, usa deschisa a unei camere ne-o arata ingandurata, pe un pat, pe Maria Ciufu. Are 75 de ani, iar viata a fost extrem de dura cu ea. A avut doi copii: o fata si un baiat. Soarta a facut sa-si piarda fiica, ce avea 47 de ani in momentul in care s-a stins. A imbatranit cu inima franta, iar în urma cu 4 ani a fost adusa la caminul de batrani din Vintila Voda. A suferit mai multe accidente vasculare, ceea ce au pus-o in imposibilitatea de a se descurca de una singura.  Aici, in azil, nu se mai simte singura, iar atentia de care are parte a reusit sa ii mai aduca putina lumina in viata.

Printre batrani, l-am intalnit pe Costică Aramă, fost profesor de filologie. Are 87 de ani si a venit aici in urma cu un an de zile. Se simte bine, iar viata parca nu mai pare atat de sumbra.

Cand credeau ca vor avea parte de liniste, o veste parca le-a cutremurat corpurile fragile. Au auzit ca acest camin, unde isi duc batranetea, trece printr-o situatie financiara precara si risca sa se inchida.

Situația azilului, înființat în 2011, după desființarea spitalului din localitate, s-a agravat după ce Ministerul Muncii a închis programul prin care finanța astfel de instituții. Salvarea a venit de la Consiliul Județean care, la începutul anului 2016, a alocat 616.000 lei, bani care au acoperit doar o parte din cheltuielile de funcționare. Instituția buzoiană a mai alocat suma de 150.000 de lei pentru salvarea centrului social, pe la jumătatea acestui an. De atunci, căminul nu a mai avut altă sursă de finanțare în afară de contribuția beneficiarilor de servicii. Din acest motiv, datoriile  s-au tot adunat. O speranță vine din nou de la Consiliul Judeţean Buzău. Azilul ar urma, de anul viitor, sa treaca in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si, implicit, în subordinea Consiliul Judeţean Buzău.

Peste 40 de bătrâni beneficiază, în acest moment, de serviciile căminului și provin din Vintilă Vodă, dar și din localitățile Râmnicu Sărat, Glodeanu Sărat, Lopătari, Scorțoasa sau Mărăcineni. La aşezământul pentru bătrâni lucrează 24 de angajaţi, personal de îngrijire şi pentru întreţinere. (Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ