OBLIGATĂ LA PLATA UNEI AMENZI FICTIVE! La mijloc, o greşeală din pix, tipic funcţionărească

0
84

O femeie care a ales să rămână sub protecţia anonimatului, s-a adresat Avocatului Poporului considerându-se victimă a Secţiei 22 Poliţie a Sectorului 6 Bucureşti şi pe cale de consecinţă a Primăriei Buzău. Conform unui comunicat emis de instituţia Avocatului Poporului, petenta a explicat faptul că deși a dorit să plătească la Primăria Municipiului Buzău impozitul anual cu reducerea aferentă acordată pentru achitarea taxelor, funcționarii Primăriei au refuzat să-i încaseze impozitul până nu plătește suma de 100 de lei reprezentând o amendă conform unui procesului verbal de contravenție întocmit în data de 16.08.2016 de către un agent de poliţie bucureştean. Femeia a explicat apărătorului faptul că din procesul verbal reiese faptul că a fost sancționată doar cu avertisment, neaplicându-i-se o amendă de 100 lei cum, în mod eronat, a fost transmisă Primăriei.
Urmare a demersurilor întreprinse de Avocatul Poporului, Poliția București a comunicat faptul că, prin procesul verbal s-a luat măsura sancționării contravenționale, cu avertisment, agentul constatator menționând limitele minime și maxime ale amenzii. Deși pentru sancțiunea avertismentului nu se impunea punerea în executare a amenzii contravenționale, din eroare, un exemplar al procesului verbal de contravenție a fost trimis Primăriei Municipiului Buzău. În acest sens, poliţiştii bucureşteni au rectificat eroarea şi au înștiințat Primăria Municipiului Buzău pentru a nu solicita femeii din nou debitul nereal. Reprezentanţii Primăriei spun că funcţionarii au acţionat conform legii şi anume că niciun impozit nu se poate încasa dacă înainte un contribuabil nu şi-a achitat o amendă. Reprezentanţii Primăriei dau garanţii că amenda va fi radiate, dar femeia a pierdut posibilitatea de a beneficia de reducerea la impozit întrucât, între timp, perioada în care taxele şi impozitele se puteau plăti cu acest bonus, a expirat.
În mod current, funcţionarii Primăriei restituie sume contribuabililor ca urmare a unor decizii judecătoreşti sau adrese de revocare motiv pentru care şi în acest caz, dacă femeia a achitat între timp amenda, banii i se vor înapoia.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ