Oboarele din județ – vectori de transmitere a bolilor

0
97

Târgurile si oboarele din judet sunt adevărate bombe biologice cu ceas. Neautorizate si fără a îndeplini standardele minime de igienă, locurile în care  sunt scoase la vânzare animalele în mediul rural se pot transforma rapid în vectori de transmitere ale unor boli printre care si pesta porcină africană. DSV Buzău a aplicat mai multe amenzi primăriilor care au refuzat să îsi autorizeze târgurile și în contextul în care la nivel national deja a fost depistată o afetiune care decimează efectivele de animale, controalele se vor intensifica.

În acest moment la nivelul județului Buzău nu se mai pot comercializa porci vii în tîrgurile autorizate din cauza focarelor de pestă porcină africană depistate la Satu Mare. Direţia Sanitar Veterinară Buzău verifică în acest moment toate transporturile de animale care tranzitează judeţul concomitent cu verificarea tîrgurilor şi oboarelor. Situația îi pune în dificultate pe inspectori deoarece există doar 3 tîrguri autorizate. În restul comunelor oboarele funcționează fără a îndeplini standardele minime de igienă.

Vina aparţine consiliilor locale şi a primăriilor care nu şi-au dat interesul de a respecta legea şi de a autoriza tîrgurile care se desfăşoară pe raza comunelor. Prin urmare mai multe primării au fost sancţionate iar amenzile, atrag atenţia inspectorii sanitar-veterinari, vor curge în continuare.

Autorităţile din domeniul sanitar nu îşi pot explica din ce motiv primarii nu îşi autorizează spaţiile comerciale deschise avînd în vedere că în acest moment costurile nu sunt ridicate.

Cu pesta porcină africană depistată în ţară, starea epidemiologică la nivel de judeţ este una de pace, subliniază medicii veterinari. Cu toate acestea echipele DSV sunt în stare de alertă şi verifică permanent transporturile şi spaţiile de comercializare. Pesta porcină africană este o afecțiune deosebit de periculoasă pentru animale deoarece nu există niciun tratament iar rata mortalității este de aproape sută la sută. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ