OPERAȚII COMPLEXE REALIZATE CU SUCCES LA SJU

0
1470

Medicii buzoieni au realizat săptămâna trecută o operație complexă laparoscopic. Este vorba despre un caz grav de tumoră de rect superior, caz ce a fost rezolvat printr-o operație laparoscopic.
Pe 23 ianuarie, o bătrână din Costești s-a prezentat la UPU-SMURD cu tulburare de tranzit și rectoragie. Fiind un caz grav, medicul a considerat necesitatea internării pacientei la chirurgie generală unde i s-au continuat investigațiile. În urma acestora, a fost diagnosticată cu tumoră de rect superior. Pe 28 ianuarie, o echipă de medici din care au făcut parte: dr. Bostan Cătălin – medic primar chirurgie generală, dr. Ilie Alexandru – medic specialist chirurgie generală, dr. Dragoș Vicol – medic specialist chirurgie generală, dr. Ioniță Victor – medic primar ATI și dr. Dragu Iuliana – medic radiolog, au realizat intervenția chirurgicală laparoscopic.
Operațiile realizate laparoscopic au o serie de avantaje, față de cele clasice.
Medicii speră ca pe viitor să fie realizate mai multe astfel de operații, care să permită o recuperare mai rapidă a pacientului. Însă una dintre problemele cu care se confruntă medicii o reprezintă faptul că pacienții se prezintă la doctor într-un stadiu deja avansat al bolii.
Cancerul colorectal are o serie de factori de risc ce permit dezvoltarea acestuia. Principalii ar fi sedentarismul, fumatul, consumul de alcool, dar și o alimentație scăzută în fibre.
Modernizarea secțiilor spitalului, dar și dotarea acestora la standarde cât mai ridicate, au permis realizarea cu succes a intervențiilor chirurgicale complexe.
Cancerul de colon este clasat pe a doua poziție ca frecvență în rândul celor mai agresive forme de cancer. În ultimii 27 de ani, în România, numărul acestor cazuri s-a triplat.

REPORTER ANDREEA ZALESCHI
IMAGINE ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ