ORE MAI PUŢINE PENTRU ELEVI

0
60

Printr-o lege, recent promulgată, elevii din învățământul preuniversitar vor avea mai puține ore la școală. Inițial, legea fusese respinsă la începutul lui 2019 și trimisă înapoi în Parlament. Ulterior, în luna octombrie, proiectul de lege a fost adoptat de Parlament.
O lege promulgată la începutul acestei săptămâni prevede reducerea numărului de ore pentru elevii din învățământul preuniversitar. Conform actului normativ, în medie, elevii vor sta la școală 20 de ore pe săptămână, față de cele 22 de ore care erau prevăzute în programul prezent. Astfel că elevii din ciclul gimnazial vor face 25 de ore pe săptămână față de cele 34 din prezent, iar cei din ciclul liceal, 30 de ore pe săptămână. Noua lege va fi aplicată începând cu anul şcolar 2020-2021. De asemenea, legea mai prevede obligația unităților de învățământ de a înscrie persoanele fără cod numeric personal.
Legea, însă, este văzută ca o sabie cu două tăișuri. Sindicatele, de-o parte, o contestă, argumentând că numărul de ore mai mic va reduce numărul cadrelor didactice care profesează, astfel că mulţi dascăli își vor pierde locul de muncă. Pe de altă parte, reprezentanții părinților consideră noua lege bună.
Și în Buzău, această lege își face resimțită efectele, deși de abia de la anul va fi pusă în aplicare. Pentru cadrele didactice, o dată cu această lege, se pune și întrebarea, cine va intra în restrângere?
Abordarea mai simplă, prin reducerea de ore și discipline, este văzută de elevi ca pe un lucru bun.
Fie că este vorba despre ciclul primar, gimnazial, sau liceal, elevii au cu 5 ore de curs la școală mai multe decât cele prevăzute în proiectul deja votat de Senat. Noua lege face ca programul elevilor să arate în felul următor: copiii din clasele I-IV ar trebui să aibă 4 ore zilnic, deci în medie 20 de ore pe săptămână, cei din V-VIII – 5 ore zilnic, deci în medie 25 de ore pe săptămână, iar IX-XII – 6 ore zilnic, deci 30 de ore pe săptămână.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ