Oseminte descoperite în curtea Arhiepiscopiei

0
126

Oseminte umane descoperite în curtea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. În timp ce efectuau săpături, câţiva muncitori au găsit mai multe oseminte umane, vechi de câteva sute de ani. La faţa locului au ajuns poliţiştii de la criminalistică, dar şi specialişti de la Muzeul Judeţean şi Direcţia pentru Cultură. Lucrările au fost sistate până la obținerea avizului arheologilor.
Câţiva muncitori care lucrau în curtea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei au făcut o descoperire spectaculoasă. Ei au găsit într-o groapă pe care o săpau mai multe oseminte umane. Oamenii au încetat imediat lucrul şi au anunţat Poliţia. La faţa locului au ajuns atât poliţişti de la Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Buzău, cât şi reprezentanţi ai Muzeului Judeţean şi ai Direcţiei de Cultură Buzău. Potrivit primelor estimări, osemintele datează din Evul Mediu şi provin de la patru persoane.
Fragmentele de oseminte umane au fost trimise de către oamenii legii la Institutul de Medicină Legală Bucureşti, pentru a fi expertizate. Odată cu descoperirea osemintelor, lucrările din curtea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei au fost sistate pe perioada desfăşurării cercetărilor de către instituţiile abilitate.

”Potrivit legii, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a anunțat imediat Poliția, care s-a deplasat la fața locului, alături de reprezentanți ai Muzeului Județean de Istorie și ai Direcției Județene pentru Cultură Buzău. Astfel, s-a dispus acoperirea cu nisip și pământ a perimetrului săpat, iar osemintele respective au fost ridicate de organele abilitate. În concluzie, din partea instituției noastre a fost vorba de o intervenție generată de forța majoră – în condițiile în care Arhiepiscopia nu beneficiază de apă potabilă – și nu de o lucrare propriu-zisă, a cărei complexitate presupune anumite demersuri legale; pentru aceasta, se va întocmi un proiect tehnic și se vor solicita toate avizele necesare. (SURSA: COMUNICAT DE PRESĂ ARHIEPISCOPIA BUZĂULUI ȘI VRANCEI)”

Osemintele au fost trimise de către polițiști la Institutul de Medicină Legală ”Mina Minovici” din Capitală. Pe baza informațiilor care vor veni de aici se va putea stabili vechimea rămășițelor umane. Totodată, oamenii legii trebuie să descopere acum şi dacă lucrările executate în incinta ansamblului arhiepiscopal se făceau cu respectarea legii, în condiţiile în care obiectivul este inclus în lista monumentelor istorice. Potrivit legislaţiei, săpăturile trebuiau efectuate sub supravegherea unui arheolog.
Potrivit primelor estimări, osemintele descoperite în curtea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei datează din Evul Mediu și provin de la patru persoane. Specialiștii spun că există indicii că ar fi vorba și despre un copil.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ