OUĂ ÎNCONDEIATE ȘI PASCĂ MUNTENEASCĂ, DE PAȘTE

0
31

Tradiții de Paște din Bisoca , de la meșterul popular Liliana Trif
Tradițiile nu mor, iar meșterul popular Liliana Trif dovedește acest lucru. Originară din comuna Bisoca, o zonă încărcată de istorie, Liliana duce mai departe îndeletnicirile moștenite de la bunici. În Joia Mare, din Săptămâna Patimilor, femeia se trezește dis de dimineață și începe treaba în gospodărie. E o zi specială, pentru că se încondeiază ouă și se face pasca, alături de ajutoare de bază, mama-bunica Ilinca și soacra-bunica Maria. Echipa Tv Buzău a ajuns în casa ei pentru a vă arăta cum se încondeiază ouă și cum se face cea mai bună pască cu ingredinte naturale din propria ogradă.
După ce am străbătut Transfăgarăşanul bisocean, am ajuns la familia Trif. Gospodăria este situată față în față cu legendara masă a lui Bucur, în satul Pleși. Aici, femeile lucrau de zor,totul era calculat pentru ca ceea ce și-au propus , la finalul zilei să fie terminat. Ne vor arăta cum se face o pască tradițional muntenească și cum se încondeiază ouă. Toate ingredientele sunt naturale, de la brânza pentru pască, până la oul luat din cuibarul găinilor din gospodărie.
În timp ce bunica Ilinca dă prin răzătoare brânza obținută de la propriile văcuţe, bunica Maria bate de zor ouălele . Povești despre copilăria de altă dată și tradițiile care încă se mai păstrează , încep să curgă.
După ce coca pentru pască este pusă la crescut, femeile se iau de încondeiat ouă, nu înainte de a ne povesti despre compoziția pentru încondeiatul ouălelor, care stă cuminte pe soba din bucătărie.
Cu un condei special făcut chiar de mama Lilianei, fiecare ou este încondeiat cu motive tradiționale muntenești apoi este pus la vopsit în ceaunul de pe sobă, după care este îndepărtată ceara și, într-un final, acestea se ung cu ulei.
După ce au terminat de încondeiat ouăle, gospodinele au pregătit pasca pentru a o pune la cuptor pentru circa 40 de minute .
Pasca s-a copt, iar meșterul popular ne-a invitat în micul ei muzeu. Unelte folosite de străbuni, cu o vechime de peste o sută de ani stau frumos aranjate printre carpetele și preșurile cusute la războiul din încăpere. Aici, Liliana își petrece cel mai mult timp, cusând la ii și țesând la război.
În micul ei univers, ne povestește despe ce însemnă ouă căsnite și care este modelul cu care trebuie încondeiat primul ou .
Aşadar , cu speranța că am reușit să aducem în casele dumneavoastra gustul unor preparate tradiţionale, moştenite din străbuni, le-am lăsat pe gospodinele noastre să își termine treburile. Liliana Trif este o munteancă autentică din conuma Bisoca, iute la pas și ageră la minte. Se mândrește cu rădăcinile ei și face tot posibilul să ducă mai departe îndeletinicirile oamenilor simpli de la munte, este unul din mesagerii portului si a tradițiilor muntenesti.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ