Pagube importante la statiunea pomicolă Istrița! Frigul a afectat prunii și cireșii

0
117

Înghetul si ninsorile de săptămîna trecută nu au distrus in totalitate culturile pomicole din judet, dau garantii responsabilii din cadrul Directiei Agricole Buzău. Pragurile termice critice nu au fost atinse astfel ca productiile nu ar trebui să fie afectate. Pe de altă parte specialiștii celei mai mari statiuni pomicole din județ atrag atentia asupra faptului că episodul de iarnă va produce pagube într-o proportie covarsitoare culturilor, în special la speciile prun si cires. Interesant este ca fermierii care si-au asigurat culturile nu vor fi despagubiti asta pentru ca la Buzău, nu a fost constatat pragul de înghet.
Fenomenele meteo extreme înregistrate săptămîna trecută nu vor aduce pagube însemnate agriculturii. Aseară în emisiunea “60 de minute”, directorul Direcției Agricole, Cosmin Florea, a declarat că ninsorile abătute asupra județului nu au afectat serios culturile agricole. Asta pentru ca au fost de scurtă durată și au căzut neuniform. In schimb, specialistii cred ca in sectorul pomicol se vor inregistra pagube insemnate. Pentru a demonstra acest lucru au fost prezentate cîteva praguri termice critice care nu ar fi fost atinse.
Praguri termice critice ( grade Celsius) ale culturilor în diferite faze de vegetație, față de îngheț (după Maximov)
Temperatura aerului care provoaca vatamare la
muguri florali desfacuti flori rod
Mar -4 -2,3 -1,1… – 2,2
Păr -4 -2,3 -1,2
Vișin -2 -2,3 -1
Cireș – -2 -1
Prun -4 -2,3 -1,2
Cais -4 -2,3 -0,7
Piersic -4 -2,9 -1,2
Dacă reprezentanții Direcției Agricole sunt de părere că temperaturile nu au afectat într-atît de mult culturile, fermierii sunt de cu totul o altă părere. Spre exemplu reprezentanții Pepinierei pomicole Istrița, una dintre cele mai mari stațiuni din țară, sunt de părere că vor înregistra pierderi însemnate cu precădere la speciile de prun și cireș.
În afara piederilor, fermierii se confruntă în acest moment cu o nouă problemă și anume sunt puși în situația de nu-și putea încasa despăgubirile în ciuda asigurărilor pe care le-au plătit societăților de profil. Asta pentru că decontul se face doar în cazul în care oficial se constată faptul că temperaturile au coborît sub limita înghețului. O alta nemultumire este faptul ca stația Meteo Buzău se afla în municipiu iar temperaturile inregistrate in oras sunt mai ridicate fata de cele din camp. Desi statia meteo nu a indicat valori care sa atinga pragul de inghet, in camp temperaturile au scazut sub zero grade.
Reprezentanții Direcției Agricole Buzău lucrează în acest moment la întocmirea unui raport privind pagubele produse saptamana trecuta de vremea capricioasă. Rapița este cea de-a doua cultură ca importanță care a avut de suferit în urma ninsorilor și frigului din ultimele zile.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ