PAGUBE ÎN AGRICULTURĂ

0
92

Grindina căzută săptămâna trecută în județul Buzău a produs pagube însemnate în agricultură. Cele mai afectate sunt culturile de viță de vie din zona Pietroasele și Breaza, dar și suprafețele semănate cu grâu și rapiță din zonele de câmpie ale județului. Fermierii care au avut de suferit din cauza vremii extreme așteaptă acum ajutor de la Ministerul Agriculturii.
Fenomenele meteo extreme produse, săptămâna trecută, în Buzău au lăsat pagube însemnate în culturile agricole. Grindina care s-a abătut asupra județului a afectat în special culturile de viță de vie din zona Dealul Mare. Pagube însemnate s-au înregistrat și pe suprafețele de grâu și rapiță din zona de câmpie a județului.
La nivelul județului, grindina a afectat aproape o mie de hectare de viță de vie și peste 1.200 de hectare de grâu, rapiță, porumb și floarea soarelui. Dacă pentru unii dintre fermieri pagubele nu sunt foarte însemnate și vor reuși să își acopere investiția făcută, în alte cazuri dauna este aproape totală. În aceste situații, agricultorii cer sprijin financiar de la Minister.
Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, în zona Dealul Mare au fost lansate 16 rachete antigrindină, însă nu au avut efect, pentru că norii de grindină s-ar fi format la 11.000 de metri altitudine, iar sistemul funcţionează doar până la 8.000 de metri.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ