Paradox la C.A Rosetti

0
9

Locuitorii stau pe o pungă cu gaze și se încălzesc cu lemne
În comuna C.A.Rosetti din județul Buzău locuitorii se pregătesc de iarnă. Și-au făcut stocul de lemne deși sunt foarte scumpe și speră ca frigul să nu vină prea curând. Până aici nu ar fi nimic ieșit din comun însă întreaga suprafață a localității stă pe o pungă gigantică de gaze naturale. Oamenii speră de ani de zile să beneficieze de o rețea de distribuție a gazelor însă abia în ultimii ani lucrurile au început să se miște. Din momentul în care Guvernul și-a arătat intenția de a exploata zăcământul de la Caragele, oamenii visează cu ochii deschiși iar autoritățile locale deja au realizat primii pași. A fost pus la punct un proiect și sunt așteptate fonduri.
Compania de stat Romgaz anunța în 2016, că a descoperit, în urma unor explorări un zăcământ estimat la 30 de miliarde de metri cubi de gaze. Comoara este poziționată în mare parte sub localitățile care compun comuna C.A. Rosetti.
În timp ce locuiesc pe importante zăcăminte de gaze naturale, sătenii se încălzesc cu lemne. Prețurile au explodat în ultima perioadă.
Zăcământul de la Caracele, comuna C.A.Rosetti ar putea fi exploatat de anul viitor.

SURSA MARCEL CIOLACU
“Am depus … în Parlament, ca lideri ai Coaliției, Legea offshore. Acest proiect deblochează investițiile din Marea Neagră și reduce dependența de gazul rusesc, oferind României șansa de a deveni lider regional, iar românilor acces la gaze mai ieftine…Legea stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România.
La zăcământul Caragele estimăm începerea exploatării la începutul anului 2024.”. anunța președintele PSD, Marcel Ciolacu în luna aprilie a acestui an.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ