Părintele Geoparcului „Ținutul Buzăului” declarat cetăţean de onoare! Prof. universitar Alexandru Andrăşanu, promotor al valorilor judeţene

0
182

Consiliul Judeţean Buzău a acordat astăzi titlul de “Cetăţean de onoare al judeţului Buzău” profesorului universitar Alexandru Andrășanu, din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică – Universitatea București. Alături de echipa sa, cadrul universitar a reuşit să pună pe picioare un proiect ambiţios de promovare a valorilor turistice şi umane ale judeţului prin crearea Geoparcului „Ținutul Buzăului”. Proiectul său ambiţios care i-a adus titlul onorific de cetăţean de onoare al judeţului va continua, a declarat acesta, pînă în faza în care geoparcul va fi inclus în lista exclusivă a geoparcurilor aflate sub umbrela UNESCO.
În anul 2006 a fost realizat un parteneriat între Universitatea București și Consiliul Județean Buzău având ca scop crearea Geoparcului „Ținutul Buzăului” ca instrument de asigurare a conservării, promovării și valorificării elementelor naturale. Arealul a cuprins 18 comune de pe Valea Buzăului şi Valea Slănicului totalizînd o suprafață de peste 92.000 de hectare și o populație de aproximativ 4.300 locuitori. Iniţiativa şi suportul tehnic de specialitate fost asigurat de profesorul universitar Alexandru Andrășanu cel care astăzi, pentru efortul depus şi necondiţionat în scopul de a promova judeţul Buzău, a fost recompensat cu titlul de cetăţean de onoare al judeţului. Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău a declarat că titlul i-a fost acordat la scurt timp după o vizită pe care a făcut-o la Muzeul Ţăranului Român din Capitală.
Pe lîngă titlul onorific de cetăţean de onoare, profesorul Alexandru Andrăşanu a mai primit un cadou simbolic din partea autorităţilor.
Părintele Geoparcului „Ținutul Buzăului” a promis în faţa jurnaliştilor că munca sa nu se opreşte aici. Îşi doreşte cu ardoare ca, alături de autorităţile locale, să reuşească includerea arealului în reţeaua de elită a georparcurilor UNESCO.
Primul pas spre acest deziderat va fi făcut în cadrul unui atelier de lucru la care profesorul universitar Alexandru Andrășanu va conferenția despre Geoparcurile Internaționale UNESCO, despre calitățile ce îndreptățesc Ținutul Buzăului să aspire la acest statut și despre șansa acestuia de a deveni sit UNESCO, propunînd o călătorie în timp, în istoria vulcanilor, a dinozaurilor, a chihlimbarului, a sării, dar și o incursiune în viața și tradițiile localnicilor din Țara Hațegului și din Ținutul Buzăului.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ