PĂRINȚII NU VOR SĂ SEMNEZE FORMULARUL

0
62

Formularul de exprimare a consimțământului pentru testarea în școli a copiilor, dă bătăi de cap părinților. Mulți dintre ei sunt sunt reținuți privind semnarea acestui acord. Potrivit documentului, testarea va fi efectuată dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al școlii confirmat cu virusul SARS- Cov-2.
Duminică seara, Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au prezentat un nou formular de exprimare a consimţământului părinţilor pentru testarea copiilor în cazul în care au simptomatologie specifică COVID-19. În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice virusului, Ministerul Sănătății reconandă testarea cu teste antigen rapide, dacă şcoala dispune de cabinet medical. În cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, cadrele didactice vor lua legătura cu medicul de familie al elevului. Majoritatea părinților nu sunt de accord cu semnarea documentului.
Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății, părintele are dreptul, nu obligația, de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenică rapidă COVID-19. În formular este menționat modul în care se va efectua testul.
„Procedura de utilizare a testelor rapide de diagnostic antigen pentru COVID-19 constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descărcarea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului și ulterior impregnarea pe o casetă de testare. Rezultatul testării este disponibil în 15 minute. Recoltarea se face de către personal medical, instruit. Testarea va fi efectuată dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al școlii confirmat cu virusul SARS- Cov-2”, scrie în document.
Potrivit liderului Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Ion Dobre, părerile părinților sunt împărțite.
În cazul în care un elev prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, acesta va fi izolat de restul clasei. În cazul în care există acest consimțământ semnat de părinte copiii vor putea fi testați în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către Direcția de Sănătate Buzău în maxim 24 ore.

Iuliana Sârbescu / Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ