PĂSĂRILE AU TRECUT CU BINE DE IARNĂ

0
497

Speciile de păsări din județul Buzău au trecut cu bine iarna. Societatea Ornitologică Română le-a ajutat în acest sens, punându-le la dispoziție cuiburi și hrănitori în parcurile din oraș, dar făcând și pregătirile necesare pentru iernat și cuibărit, acestea prin proiectul în derulare la nivelul județului – „Buzăul prinde aripi.”
În județul Buzău, speciile de păsări beneficiază de proiectul naţional „România prinde Aripi”, demarat de către Societatea Ornitologică Română. Proiectul local „Buzăul prinde aripi” este în derulare, iar în parcurile din oraș au fost amplasate atât panouri informative, cât și cuiburi artificiale și hrănitori. Înainte de perioada friguroasă, voluntarii SOR s-au ocupat de curățirea, întreținerea și pregătirea pentru iarnă a hrănitorilor deja amplasate, urmând ca în martie-aprilie să se treacă la curățarea cuiburilor artificiale.
Proiectul a început mai întâi cu parcul Crâng, unde au fost amplasate 2 hrănitori și 15 cuiburi, proiectul extinzându-se și la nivelul parcului Marghiloman. Acum, în total, în Buzău sunt 10 hrănitori și 23 de cuiburi. Dacă iarna nu a creat prea multe probleme micilor viețuitoare, oamenii însă au făcut-o. Unele hrănitori au fost vandalizate, fiind necesară scoaterea acestora din uz pentru o perioadă de timp, până au fost refăcute.
De asemenea, și modalitatea de hrană a păsărilor a reprezentat o problemă fiindcă, deși oamenii vin cu intenția bună de a ajuta păsările, nu știu cum să le hrănească adecvat. Au fost situații în care în hrănitori a fost lăsată colivă.
Nici păsările lacustre – lebedele sau rațele – nu trebuiesc hrănite cu pâine sau produse de panificație. Prin această practică, ele devin sedentare, unele ajung să nu mai emigreze iarna, dar acest mod de a le hrăni le afectează și metabolismul.
În lunile ce urmează, martie și aprilie, perioada de alimentare se va întrerupe. Majoritatea păsărilor sălbatice – pițigoi, țicleni, vrăbii, florinți, cinteze, dar și guguștiuci, gaițe, coțofane și ciocănitori – sunt insectivore, iar în perioada caldă acestea își vor procura singure hrana. Semințele de floarea soarelui sunt un suport alimentar în perioada rece, când păsările nu găsesc insecte.
Ulterior, va urma perioada de monitorizare a cuiburilor.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ