Paşte în cimitire

1
335

La Buzău, sute de romi au luat cu asalt cimitirele, pentru a le vesti morţilor învierea lui Hristos. De „Paştele Blajinilor, grătarele pline cu fripturi au sfârâit continuu, iar mesele au fost încărcate cu bucate şi băuturi scumpe.
Încă de dimineaţă, aerul din jurul cimitirului Sf. Gheorghe din Buzău a fost îmbibat de mirosul cărbunilor încinşi şi al fripturii la grătar. Zeci de persoane au venit la mormintele celor dragi, trecuţi în nefiinţă, ca să dea de pomană. Dacă unii au venit doar pentru a împărţi pachete, ca să fie primite de morţi, altii au întins mese pline cu bunătăţi. După ce bucatele au fost sfinţite de preoţi, a început ospăţul. Mulţi au încins grătarele şi au făcut mici, carne şi cârnaţi chiar la căpătâiul blajinilor. Rromii au cumpărat de toate şi nu s-au uitat deloc la bani.
Pastele Blajinilor sau Pastele Morţilor, cum se mai spune în unele zone ale ţării, se sărbătoreste la o săptămână după Sfintele Paşti. Iar această zi este un prilej deosebit de comemorare a morţilor. Familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei trecuţi în nefiinţă. Pentru rromi, această sărbătoare reprezintă o adevărată tradiţie, transmisă din generaţie in generaţie.
Ospățul romilor în cimitire s-a încheiat după orele prânzului. Aceștia au împărțit mâncare și sărmanilor fiindcă se crede ca astăzi, sufletele morţilor sunt printre cei vii si pot gusta din mâncarurile pregătite de rude.

DANIEL VASILE/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ