PĂŞUNEA COMUNEI CA ROSETTI, LA DISCREŢIA PRIMARULUI

0
1294

Parcelele din islaz au fost împărţite prin atribuire directă

Nemulţumire mare în rândul crescătorilor de animale din CA Rosetti. Primarul Costel Crăciun a decis ca începând de anul acesta islazul, unde sătenii îşi duceau păşteau animalele la comun să fie parcelat şi închiriat prin atribuire directă. Oamenii spun că împărţirea s-a făcut pe criterii stabilite doar de primar şi că doar unii apropiaţi ai acestuia au primit loturi bune. Ceilalţi ar trebui să se mulţumească cu terenuri pline de buruieni, sau de lăstăriş.
Primarul din CA Rosetti schimbă regulile păşunatului în comună, fapt ce stârneşte nemulţumirea cetăţenilor. Costel Crăciun, primarul aflat la primul mandat a decis ca păşunea comunală să fie împărţită crescătorilor de animale, prin atribuire directă şi să nu mai fie folosită în comun ca până acum . Pentru a avea o bază legală, primarul a iniţiat, în luna decembrie a anului trecut o hotărâre de consiliu local, privind procedura de închiriere prin atribuire directă a pajiştilor din proprietatea privată a comunei CA Rosetti. Iniţial, proiectul de hotărâre a picat la vot, însă şeful administraţiei comunei nu s-a dat bătut şi a reintrodus pe ordinea de zi a aceleiaşi şedinţe, respectivul proiect. Iniţiativa lui Costel Crăciun a stârnit revolta unor consilieri care susţin că modul de atribuire a păşunilor constituie un abuz al primarului şi aduce prejudicii comunităţii.
Demersul nu este lipsit de substrat. Prin atribuirea directă a loturilor de păşunat, anumiţi cetăţeni ai comunei, apropiaţi ai primarului sunt favorizaţi în mod evident, căci au obţinut terenuri bune şi fertile. La polul opus se află alţi săteni cărora le-au fost repartizate parcele năpădite de buruieni, pe care nu îşi pot paşte animalele sub nicio formă şi nici nu pot încasa subvenţii.
Autorităţile cunosc îndeaproape situaţia de la CA Rosetti.
Legat de starea în care se află pajiştile, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură spune că legislaţia este foarte clară.
Cetăţenii din CA Rosetti reclamă şi faptul că o bucată de pajişte a fost arată, fiind scoasă din circuit, lucru total interzis, din punctul de vedere al APIA.
În încercarea de a împiedica modul în care primarul a decis împărţirea loturilor de păşunat, un grup de consilieri din CA Rosetti a întocmit un memoriu pe care urmează să îl transmită Instituţiei Prefectului, căreia îi cer să atace documentul în contencios administrativ.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea/Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ