Patriarhia Română vs certificat verde

0
58

La biserică cu sau fără certificate?
Patriarhia Română a transmis faptul că va face toate demersurile necesare astfel încât, în situația în care va fi introdus certificatul verde, preoții și credincioșii să poată merge în continure la biserică fără a avea nevoie de document. Răspunsul a fost formulat ca urmare unei scrisori transmise de către Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept.
Introducerea obligativității certificatului este contestată de clericii din România pe de o parte și de avocați în egală măsură. Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a sesizat conducerea Bisericii Ortodoxe Române cu privire la faptul că green-passul va afecta activitatea bisericească în sensul în care proiectul de lege face referire în primă instanță la angajații instituțiilor publice iar BOR, prin lege este o instituție de interes și utilitate publică. Potrivit CASD, obligația prezentării certificatului prevăzut ar urma să se aplice și în cazul accesului persoanelor în sediile entităților publice și private. Cum lăcașurile de cult aparțin cultului care are caracter public – privat și membrii cultului trebuie să prezinte certificatul pentru a intra în lăcașul de cult. În urma unei scrisori pe care coaliția a transmis-o Patriarhiei Române, reprezentanții instituției au răspuns că vor face tot ce este posibil astfel încât preoții și credincioșii să poată merge în continure la biserică fără a avea nevoie de certificate verde.
SURSA CASD
„În acest sens, vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră concretizat prin scrisoarea de informare transmisă și vă asigurăm că Biserica Ortodoxă Română va urmări parcursul parlamentar al acestei Propuneri legislative, care nu are ca obiect activitatea religioasă a personalului cultelor religioase recunoscute, și va face demersurile legale necesare astfel încât eventualele amendamente care vor fi aduse de către comisiile raportoare sau de către plen să nu afecteze viața religioasă a cetățenilor și nici buna desfășurare a slujbelor religioase, prin introducerea Certificatului verde pentru clerici sau credincioși, ca o condiție de a participa fizic la slujbele religioase”, se arată în răspunsul Vicarulu Administrativ Patriarhal, Pr. Ionuț Gabriel Corduneanu.
Preotul paroh, Constantin Cățoi a transmis un mesaj optimist pentru credincioșii buzoieni.
Legea privind introducerea certificatului verde nu a trecut la vot de Senat în schimb avizul final va fi dat de către Camera Deputaților.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ